ManşetTürkiye

Taksim’i tarih mi kurtaracak, tarihi kemer çalışmaları durdurdu

0

Elif İnce’nin radikal.com.tr’deki haberine göre, Taksim Meydan Düzenlemesi çerçevesinde altgeçit kazısı hızla devam ederken Cumhuriyet Caddesi’nde tarihi bir kemer bulundu ve inşaat çalışmaları durdu. Fotoğrafta, yerin yaklaşık bir metre altında Osmanlı dönemine ait olduğu sanılan taş örme bir duvar ve duvara bağlı bir kemer net şekilde görülüyor.

İBB’nin sekiz ay içinde tamamlamayı hedeflediği altgeçit kazısının durdurulması ve Arkeoloji Müzesi’nin ortaya çıkan yapıyı korumaya alması bekleniyor.

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Aralık ayında ihaleyi alan Kalyon İnşaat yetkililerini çağırarak kazının müze denetiminde yapılması gerektiğini ve iş makinelerindan önce arkeologların el yordamıyla sondaj kazısı yapacağını bildirmişti.

2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma yasası gereği, hafriyatın hemen durması ve arkeologların çıkacak tarihi eserin boyutlarını görebilmesi için kazı yapması bekleniyor. Kazı sonucunda çıkan yapının tüm ayrıntılarıyla Koruma Kurulu’na sunulması, ve kurulun ‘yerinde koruma’ ya da ‘kaldırılarak koruma’ kararı alması gerekiyor. Eğer ‘yerinde koruma’ kararı çıkarsa, projenin tamamen durdurulması ya da başka bir yöne kaydırılması söz konusu olacak.

(Radikal, T24)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.