ManşetSivil ToplumTürkiye

Taksim engelli bireylere ezelden beri tamamen kapalı

0

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyesi fiziksel engelliler, mimari engellere dikkat çekmek için Taksim’deydi. İstiklal Caddesi’nde yemek yiyecek, kahve içeçek, alışveriş yapacak mekan arayan fiziksel engelliler bu çabalarında başarılı olamadı.

İstiklal Caddesinden Engelsiz Erişim! Manzaraları

bianet’den Nilay Vardar’ın haberine göre engelliler, ilk uğradıkları restoranda içeri bile buyur edilmedi. Bir diğerinde iyi niyetli garsonlar kendilerini taşıyabileceğini söyledi ancak 60 kilo ağırlığındaki tekerlekli sandalyeyi kaldırmanın kendileri için ne kadar büyük bir risk taşıdığının farkında değillerdi.

Bir teknoloji mağazasında, satış elemanları mouse almak isteyen engellilere hangi modeli istediklerini sordu, “Çeşitleri görmek istiyoruz” diye yanıt alınca, gülerek “hepsini getirelim” dediler ama getirmediler.

Bir kahve dükkanında “yardım için basınız” butonu vardı. Çalışanlar ne isterlerse kapıya getirebileceklerini söylediler; ancak içeri girip kahve içmek mümkün değildi. Yine arabayı taşıma teklifinde bulundular.

Kitap da alamadılar, bankadan para da çekemediler. Cadde üzerindeki hiçbir mekana tekerlekli sandalyeleri ile rahatlıkla erişmeleri için tasarlanmış kaldırım bulunmaduğı için giremediler.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu

Kanunlara göre tüm mekanların engellilerin erişimine uygun halde olması gerekiyor. Her mekanda asansör ve  engelli tuvaleti bulunmalı. Ayrıca mekanlardaki düzenlemede de masaların, sandalyelerin konumunun engellilere uygun hale getirilmiş olması gerekiyor.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, herkesin erişebileceği mimari yapılar için kanunlar ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartları bulunmasına rağmen buna uyulmadığını söyledi.

“Mimarlar tasarımlarında engelleri yok saymakta, engellerle dolu binalar ve çevresel yapılar tasarlamakta, mühendisler TSE ölçülerine uymamakta, müteahhitler konutları yaparken engellileri ve yaşlıları düşünmemekte, belediyeler de bu kanunlara uymamakta. ”

Engelsiz Erişim Kanunu geçen sene ötelenmişti

AKP tarafından bir devrim sloganı ile 2005'te çıkarılan engelsiz erişim kanunun yürürlüğe girmesine bir gün kala gene AKP tarafından iki yıl ötelenmişti

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 2005’te Avrupa Birliği uyum süreci çalışmaları kapsamında Türkiye’de ilk kez bir engelliler kanunu çıkararak tüm belediyelere belediyelerin sorumluluğunda bulunan her yerin herkes tarafından erişilebilir hale getirilmesi için yedi yıl süre vermişti.

Kanunun çıktığı günden itibaren belediyelerin yapacakları yeni kaldırım, yaya yolları, geçitler ve resmi binaların tüm engellilerin rahatça hareket edip başkalarından yardım almadan kullanabileceği gibi tasarlanması bildirildi.

Temmuz 2012’de ise kanunun süresinin dolmasına bir gün kala bu süre 1+2 yıl daha uzatıldı.

(Bianet)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.