ManşetTürkiye

Tahsin Şahinkaya: “Tarihi olayları ancak tarih yargılar”

0

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya ‘nın yargılandığı davaya devam ediliyor. Şahinkaya savunmasında, “Büyük olayları tarih yargılar” dedi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK ve HAK-İŞ’in de aralarında bulunduğu müdahiller ve avukatları katılıyor.

Evren ve Şahinkaya, sesli ve görüntülü iletişim sistemiyle mahkemeye gelmeden savunmalarını yapıyor. Sanıklar, mahkeme salonuna yansıtılan görüntülerinde dün olduğu gibi yataklarında görünüyor.

Evren ve Şahinkaya sadece darbeden sorgulanıyor

Duruşmada, müdahil avukatlardan Fikret Babaoğlu söz alarak, sanıkların sistematik işkence ve kötü muamele suçları yönünden de savunmalarının yapılması gerektiğini söyledi.

Evren’in avukatı ise “İşkence iddiaları ayrı bir soruşturmanın konusudur. Sorgu sadece darbeden yapılabilir” diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, Evren’e, İddinamedeki suçlamaları özetledikten sonra, “Haklarınızı anladınız mı? Savunmanızı kendiniz mi yapacaksınız? Avukatınızla mı yapacaksınız?” diye sordu.

Kenan Evren, “Savunmamı avukatımla yapacağım. İşkence konuları ile ilgimiz yok” dedi. Şahinkaya da savunmasını avukatıyla yapmak istediğini söyledi.

Mahkeme Başkanı, Evren ve Şahinkaya’nın sadece darbe suçlamasından yargılanacağını söyledi.

Şahinkaya: Bizler o gün için doğru olanı yaptık

Aranın ardından duruşmada, müdahil avukatlardan Arif Ali Cangı, ”Sanıklar arasındaki astlık ve üstlük ilişkisi dikkate alındığında, sanıkların savunmasına Ali Tahsin Şahinkaya’dan başlanmasını” istedi. Mahkeme, talebi yerinde görerek, önce sanık Ali Tahsin Şahinkaya’nın savunma yapmasını kararlaştırdı.

Yazılı savunmasını okuyan Şahinkaya, ”Bizler o gün için en doğru olanı yaptık” dedi.

Şahinkaya, ”12 Eylül müdahalesi Türk ve dünya tarihinde yerini almış büyük bir olaydır. Tarihi olayları ancak tarih yargılar” ifadesini kullandı.

Mahkemenin sorularını yanıtsız bıraktı

Savunmasını tamamlayan sanık Şahinkaya, herhangi bir soruya cevap vermeyeceğini söyledi.

Mahkeme, Şahinkaya’ya, ”Bireysel olarak bir darbe yapmanın gerektiğine ne zaman inandınız? Bu kararınızı kimlerle paylaştınız? Darbe yapılması yönündeki karara hangi tarihli toplantıda, hangi komuta kademesi ile hangi komutanlarla karar verdiniz? Sizin dışınızda kalan, yani emir komuta zinciri dışındaki TSK görevlilerince veya TSK dışında bir silahlı güç tarafından darbe yapılsaydı, buna o dönemdeki tepkiniz ne olurdu?” sorularını yöneltti.

Sorulara cevap vermeyeceğini belirten Şahinkaya, mahkemenin, ”12 Eylül 1980 askeri darbesinin yapılmasında ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıdır?” sorusu üzerine de ”Arz etmiştim efendim, (yanıt) vermeyeceğim” diye konuştu.

Duruşmaya devam ediliyor.

(T24, Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.