Tahrir’de cinsel taciz…

Kahire’nin merkezinde düzenlenen protestolara katılmak isteyen Mısırlı kadınlar, cinsel tacize maruz kalıyor. Kadın hakları savunucuları, bunun siyasi bir mesaj olduğuna dikkat çekiyor.

Bundan yaklaşık 1,5 yıl önce Hüsnü Mübarek rejimine karşı ilk video mesajı yayınlayan kişi Esma Mahfuz adlı bir kadındı. O zamanlar kadın ve erkekler el ele verip rejime karşı beraber bir mücadele veriyordu.

Zira o dönem Mısır’da devrimin sembolü haline gelen Tahrir Meydanı’nda kadınları taciz eden erkek grupları, henüz türememişti.

“Hiç bu kadar kormamıştım”

Nihal Saad Zahalil, Tahrir Meydanı’nda uğradığı dehşet verici saldırının etkisinden kurtulamıyor. Nihal, haziran ayı sonunda arkadaşlarıyla birlikte bir protesto gösterisine katılmak için Tahrir Meydanı’na gitmiş. daha sonra başına gelenleri Nihal şöyle anlatıyor:

“Bir anda bir grup erkek beni çekiştirip arkadaşlarımdan ayırdı. Sonra hepsi beni elle taciz etmeye başladı. Başörtümü çekip çıkardılar, her yerimi ellemeye başladılar. Yaklaşık 15 erkekti. Hayatım boyunca hiç bu kadar korktuğumu hatırlamıyorum.”

Ancak Nihal yaşadığı korkunç olaya rağmen yine de şanslı sayılıyor. Zira etrafta durumu fark eden diğer erkekler Nihal’in yardımına koşup onu bu grubun elinden kurtarmayı başarmış. Ama bu grubun saldırdığı başka kadınlar da olmuş. Ve bu grubun elinden kurtarılamayanların başlarına çok daha kötü şeyler gelmiş. Saldırıya uğrayan Mısırlı kadınlar arasında kıyafetleri yırtılarak çırılçıplak kalıncaya kadar soyulanlar ve hatta tek tük tecavüze uğrayanlar bile var.

“Tacizler politik bir mesaj”

Yaklaşık birkaç haftadır Kahire’nin merkezinde yapılan protesto gösterilerinde bu erkekler sık sık görülmeye başlandı. Ancak bu grubun kim olduğunu kimse bilmiyor. Genelde aynı noktada ortaya çıkıyorlar ve yaklaşık 30 kişiden ibaretler.

BM Kadın Ajansı’ndan Sally Zohney bu grubun amacının kadınların gözünü korkutarak protestolara katılmasını engellemek olduğunu belirtiyor ve “Bu kesinlikle politik bir mesaj! Kadınların protesto gösterilerinde uğradıkları tacizin biçimi, her gün sokaklarda uğradıklarından çok daha farklı. Elle yapılan taciz ve tecavüzler korkunç bir biçimde agresif ve daha çok namus ve gururu zedelemeyi hedefliyor. Bu saldırlar, kadını sokağa çıkmaktan alıkoymaya yönelik” diye konuşuyor.

“Ceza almayacaklarını biliyorlar”

Yine de tüm erkeklerin bu tacizleri politik nedenlerle yaptığı söylenemez. Sadece protesto gösterilerinde değil, Mısırlı kadınlar günlük hayatta da giderek daha fazla tacize uğruyor. Kadın örgütleri hâlihazırda Kahire sokaklarına çıkan hemen her kadının cinsel tacizle karşılaştığını belirtiyor.

Mısır’daki Kadın Hakları Merkezi’nin bir araştırmasına göre daha 2006 yılında kadınların yüzde 80’ni günlük yaşantılarında cinsel tacize uğruyordu. BM görevlisi Sally Zohney, bu durumun daha da vahimleşmesinin nedenlerinden birinin de güvenlik güçlerinin sokaklardan geri çekilmesi olduğunu belirtiyor.

Zohney, “Taciz olaylarının artmasının nedeni, tacizcilerin başlarına bir şey gelmeyeceğini iyi bilmeleri. Bir kızı sıkıştırıp rahatsız edip hatta dövüp tecavüz ettiğinde cezalandırılmayacaklarını biliyorlar” diye konuşuyor.

Kadınlar, hakları için sokakta

Bu durum artık birçok kadının canına tak etti. Özellikle de eğitimli ve daha bilinçli genç kadınlar, toplumda bir dönüşüm yaşanması için mücadele ediyor. Çeşitli kampanya ve gösterilerle her hafta sokaklara dökülüp diğer kadınlara kendilerini korumaları için cesaret vermeye çabalıyorlar. Bu grup sadece cinsel tacizlerin sona ermesi için değil, diğer kadın haklarını da elde etmek için mücadele veriyor.

Zira Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilen Mısır Parlamentosu’nda bir grup milletvekili, kadınlara boşanma yasağı getirme ve kızların evlenme yaşını 18’den 12’ye düşürme gibi konularda girişimde bulunmuştu.

Mısırlı kadınların mücadelesi daha uzun sürecek gibi görünse de Nihal Saad Zahalil de bu mücadeleye ortak olmak istiyor. Nihal, “Ben sadece insan gibi bir muamele görmek istiyorum!” diye konuşuyor.

 DW Türkçe

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

İspanya’da ölümcül selin ardından halkın artan öfkesi istifalara yetmiyor

İspanya'nın Valensiya kentinde en az 222 kişinin canına mal olan sel felaketinin ardından öfkeli halk sokaklara dökülüp istifa isterken, yerel yetkililer sorumluluktan kaçıyor.

İklim uzmanları: Trump’ın dönüşü iklim eylemini etkiler ama geri döndüremez

İklim uzmanları, Trump'ın yeniden seçilmesinden dolayı iklim eyleminin ağır bir darbe alsa da bugünkü konjonktürde herhangi bir ülkenin politikasından daha güçlü olduğu konusunda birleşiyor

İklim, göçmenler ve kadınlar için kötü haber: Trump başkanlığa çok yakın

Zaferini ilan eden Donald Trump ABD'deki ikinci başkanlık dönemine çok yakın. Sonuçların kesinleşirse ABD'deki hak savunucuları ve iklim politikacıları için işler zorlaşacak.

Cem Özdemir’in Greta Thunberg’e yönelik İsrail tepkisine eleştiri yağdı

Alman Yeşilleri'nden Tarım Bakanı Özdemir'in İsrail saldırılarını eleştiren genç iklim aktivistine desteğin 'gözden geçirilmesini' istemesi, tepkiyle karşılandı.

EN ÇOK OKUNANLAR