EnerjiManşet

TAEK’den Rutenyum-106 açıklaması: Radyoaktif madde mikrobecquerel seviyesinde

0

Eylül ayı sonlarında Rusya’da Ural dağları yakınlarındaki bir nükleer tesisten havaya radyasyon salınan bir olay yaşandığı, geçen hafta önce Fransa ve Almanya’nın nükleer güvenlik kurumlarının ve ardından Rusya Meteoroloji Servisi’nin Avrupa ve Rusya’da radyoaktif Rutenyum 106 maddesi tespit edildiği yönünde yaptıkları açıklamaların ardından ortaya çıkmıştı. Rutenyum 106 maddesi  ile ilgili Türkiye’deki durumu zamanında açıklamadığı yönünde eleştiriler maruz kalan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’dan (TAEK) beklenen açıklama dün (29 Kasım Çarşamba) geldi.

Dün yayına aldığımız haberde TAEK’i telefonla aradığımızı ama kendilerinden buna dair bir genelge yayınlandığı için açıklama yapamayacakları bilgisini de paylaştığımız TAEK, “Ülkemizde ölçülen değerler de Avrupa ülkeleri ile paralellik göstermekte olup, “mikroBecquerel” mertebelerindeki bu aktivite herhangi bir sağlık sorunu oluşturacak değerlerin çok çok altındadır.” açıklamasında bulundu.

TAEK’in yazılı açıklamasının tam metni şu şekilde:

“Son zamanlarda medya ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alan Rutenyum-106 (Ru-106) içeren radyoaktif bulutların ülkemiz üzerinden geçtiğine yönelik haberler nedeniyle açıklama yapılmasına gerek duyulmuştur.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Türkiye sathında 211 yerde konuşlu istasyonlardan oluşan Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı ile kesintisiz olarak radyasyon doz hızlarını ölçmekte ve bu sonuçları resmi internet sayfasında yayınlamaktadır. Buna ilaveten Ankara’da yerleşik Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (SANAEM) ile İstanbul’da yerleşik Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇNAEM) bünyesinde sürekli olarak yüksek emiş güçlü pompalar vasıtası ile emilen havanın filtre edilmesi vasıtasıyla havadaki radyoaktivite ölçümleri gerçekleştirilmektedir. Bu ölçümlerde 29 Eylül ilâ 10 Ekim 2017 tarihlerinde havada eser miktarda Rutenyum 106 (Ru-106)’ya rastlanmıştır.

Aynı tarihlerde bazı Avrupa ülkelerinde de yapılan ölçümlerde atmosferde Ru-106’ya rastlanıldığı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) rapor edilmiştir. Kurumumuz tarafından da yapılan ölçümlerin sonuçları ile Ülkemizde böyle bir salıma neden olabilecek bir faaliyet veya olayın olmadığı hususu UAEA’ya bildirilmiştir.

Avrupa Birliği üyesi ve komşusu ülkelerde yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçlar 24 Kasım 2017 tarihinde UAEA tarafından yayımlanmıştır. UAEA’nın söz konusu raporunda Ru-106 nedeniyle alınacak dozun koruyucu önlemleri gerektirecek doza göre yüz binde bir mertebesinde olduğu belirtilmiştir.

Ülkemizde ölçülen değerler de Avrupa ülkeleri ile paralellik göstermekte olup, “mikroBecquerel” mertebelerindeki bu aktivite herhangi bir sağlık sorunu oluşturacak değerlerin çok çok altındadır.

SANAEM ve ÇNAEM’de yapılan ölçümler periyodik olarak sürdürülmekte olup halkın endişelenmesini ya da herhangi bir koruyucu önlem alınmasını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu

 

TAEK’e, “Rutenyum-106″yı sorduk: Sızıntı tespit edildiyse neden bilgi verilmedi?

TAEK’e Soruyoruz: Radyoaktif bulutlar Türkiye’yi atlayarak mı ilerledi?

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.