LGBTİ+Türkiye

Suriyeli LGBTİ+ mülteciler İngiliz hükümetine dava açacak

0

15 Suriyeli LGBTİ+ mülteci, yerleştirme programına kabul edildikleri halde iki yıldır Türkiye’den İngiltere’ye getirilmedikleri için İngiliz hükümetine dava açacak. Mülteciler, Türkiye’de öldürülme korkusu içinde yaşadıklarını söylüyorlar.

Türkiye’de yaşayan 15 Suriyeli LGBTİ+ mülteci, İngiltere’de yeniden yerleştirme programına kabul edildikleri halde İngiltere’ye götürülmedikleri için İngiliz hükümetine dava açmaya hazırlanıyor. Mülteciler, Türkiye’de hayati tehlike altında bırakıldıklarını söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de yaşayan 15 Suriyeli LGBTİ+ bireyi, yeniden yerleştirme programına kabul etmişti. Ancak aradan iki yıldan uzun bir süre geçilmesine karşın bu kişiler halen bu ülkeye götürülmüş değil.

Guardian gazetesinde yer alan haberde, 15 mültecinin dava başvurularında aralarındaki erkek eşcinseller ve kadın trans bireylerin özellikle tehlike altında olduğunu belirttikleri kaydedildi.

‘Bu ülkede artık daha fazla yaşayamıyorum’

İstanbul’da kaldığı evde Guardian’a konuşan bir eşcinsel mülteci, “Bu ülkede artık daha fazla yaşayamıyorum. Her an ailem beni bulabilir ve öldürebilir korkusu içindeyim. Eşcinselim ve eşcinsel olduğumu söyleyemiyorum. Sokakta erkeklerle göz göze bile gelemiyorum. Çok tehlikeli” dedi. Aynı kişi yine LGBTİ+ birey olan Suriyeli bir arkadaşının iki yıldan uzun bir zamandır İngiltere’ye götürülmeyi beklediğini ve bu süre içerisinde eşcinsel olduğu için iki kez bıçaklı saldırıya maruz kaldığını söyledi.

İstanbul’da bulunan Suriyeli LGBTİ+  bireylere destek veren bir yardım görevlisi de, şunları söyledi: “Burada geçirdiğim süre boyunca Suriyeli LGBTQ bireylerin ne kadar ciddi tehlikelerle karşı karşı olduklarını gördüm. Homofobik bir ülkede, toplumdan dışlanmış bir şekilde yaşamaya zorlanıyorlar. Onlara yönelik ayrımcılık, taciz ve fiziksel şiddet uygulandığını gördüm.”

Yeniden yerleştirme programına daha az sayıda ve özel durumu olan mülteciler dahil ediliyor. Böylece bu kişiler, çok daha uzun süren sığınma başvurusu sürecine girmeden başka bir ülkeye yerleştiriliyor. Bu program kapsamında mülteci kabul edilen diğer ülkeler arasında Fransa, Almanya, Norveç ve İsveç de var. 

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.