GündemManşet

Suriye helikopteri düşürüldü

0

“Suriye’ye ait M 17 tipi bir  helikopter sınır ihlali yaptığı için Malatya’dan havalanan 2 Türk jeti tarafından füzeyle vuruldu…”
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerin karşısına çıkan Bülent Arınç, Suriye sınırında yaşanan olayı duyurdu:
“Suriye’ye ait bir M-17 helikopteri hududumuzu Hatay Yayladağ Güveçci bölgesinde 14.20’de iki kilometre ihlal etmiş, hava savunma unsurları tarafından yapılan ikazlara rağmen ihlal devam etmiştir. Malatya’dan havalanan iki jetimiz helikopteri füze ile vururarak düşürmüştür…”
Arınç, “Şu ana kadar pilotlarla ilgili bir bilgiye ulaşılamamıştır. Suriye sınırında 24 saat hava keşif unsurlarımız görev yapmaktadır. Uçağımız düşürüldükten sonra da özellikle Urfa Viranşehir’de sürekli taciz ateşleri yapıldığı için angajman kuralları değişmiştir” dedi.

Rus helikopterlerinde fırlatma rampaları var

Diğer ajanslardan edinilen bilgiye göre de helikopter pilotlarının paraşütle atlamayı başardığı ve muhaliflerin kontrolündeki bölgeye indikleri bildirildi.Uzmanlardan edinilen bilgiye göre bazı Rus helikopterlerinde fırlatma rampaları var ve bu nedenle de vurulan helikopter pilotlarının canlı kurtulma şansları mevcut. Bu arada bazı gazeteler kurtulan pilotların muhalifler tarafından öldürülme görüntüleri olduğu iddia edilen kayıtları da yayınladı. Suriyeli muhalifler ise yaptıkları açıklamada üç personelin öldüğünü, bir helikopter personelinin ellerinde rehin olduğunu bildirdi.

Davutoğlu Konuştu

Helikopterin düşürülmesiyle ilgili bir açıklama da Paris’te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi.
Davutoğlu, “Kimse bir daha Türkiye’nin sınırlarını herhangi bir şekilde ihlal etme cüreti gösteremeyecektir. Bu konuda her türlü tedbir alınmıştır” dedi. Bakan, BM ve NATO’nun da olayla ilgili bilgilendirileceğini söyledi. Davutoğlu konunun BM ‘e de  taşınacağını söyledi.

CHP genel başkan yardımcısı Loğoğlu’nun açıklaması ve diğer tepkiler

Loğoğlu hükümetin tepkisine de yol açan yaptığı yazılı açıklama da ”Suriye’ye barış getirmek için toplanması öngörülen Cenevre II konferansının başarı şansını arttıracak biçimde değerlendirilmesi herkese düşen bir sorumluluktur. Bu itibarla, Türkiye ve Suriye’nin, aralarındaki gerginliği tırmandıracak adımlardan karşılıklı olarak kaçınmaları iki ülkenin güvenliği, bölge istikrarı ve uluslararası çözüm arayışlarının selameti bakımından büyük önem taşımaktadır” görüşünü dile getirdi.

Bunun yanı sıra  özellikle sosyal medyada  helikopter düşürme olayına ilişkin hükümeti eleştiren görüşler çok yaygın biçimde dillendirilmeye başlandı.

Suriye ordusundan açıklama

Olayla ilgili Suriye ordusundan da açıklama geldi.
Açıklamada, helikopterin Lazkiye’de keşif uçuşu yaparken kaybolduğu belirtilirken, bölgedeki muhalifleri izlemekle görevlendirilen helikopterin teknik bir arıza yüzünden Türk hava sahasına girdiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, Türk jetlerinin doğrudan helikoptere ateş açtığı da savunuldu.
Angajman kuralları değişmişti

2012’nin haziran ayında Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye angajman kurallarını değiştirmiş, uyarı yapmadan sınırını ihlal eden veya tehdit eden suriye askeri hava araçlarına ateş açacağını bildirmişti.

Dünyadan tepkiler

NEW YORK TIMES: Türkiye’nin Suriye helikopterini vurması için “Türk hükümetinin Suriye’deki iç savaşa daha güçlü bir uluslararası yanıt verilmesi çağrılarını kuvvetlendirmek için yapılmış bir eylem gibi gözüküyor” denildi.

FINANCIAL TIMES: “Ankara ile Şam arasındaki tansiyon yükselmeye devam ederken, Türkiye Suriye helikopterini vurduğunu açıkladı” denilerek iki ülke arasındaki mevcut gerginliklere dikkat çekildi.

TIME: Time dergisinin internet sitesinde ise helikopterin vurulmasına kadar olan dönemdeki Türkiye-Suriye ilişkileri irdelendi. “Bu olanlar, Türklerin aklına gelemezdi. 2009 yılında, Recep Tayyip Erdoğan hükümeti Suriye vatandaşları için vize uygulamasını kaldırmış ve gelecekteki enerji işbirlikleri, ortak yatırımlar, serbest ticaret bölgesi için planlar yapmıştı” diye başlanan haberde, dört yıldan kısa bir süre içinde Türkiye-Suriye sınırının herkesin izlediği bir nokta olduğu anlatıldı.

THE TELEGRAPH: Gazete helikopterin düşürülmesinden çok önce Türkiye’nin Suriye’den açılan ateş sonucu angajman kurallarını değiştirdiği hatırlatıldı. Haberde ayrıca, Türkiye’nin uzun süredir Beşar Esad’ın devrilmesi için lobi çalışması yaptığı ve Suriye sınırına NATO Patriot bataryaları yerleştirdiği dile getirildi.
LOS ANGELES TIMES: Los Angeles Times’ın internet sitesindeki haberde de helikopterin düşürülmesinin, zaten gergin olan sınır hattındaki son gelişme olduğu vurgulandı.
İTALYAN RAI: İtalyan RAI Radyo Televizyonu ise “Bölgede savaş rüzgarları tekrar esmeye başladı. Türk jetleri sınırlarını ihlal eden bir Suriye helikopterini düşürdü. Tansiyon yükseldi. Türk hükümeti helikopteri vurduğunu hemen açıkladı ve sınır angajmanını uyguladığını söyledi” yorumuna yer verdi.

Yeşil Gazete

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.