EkolojiManşetUncategorized

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği: Üç acil duruma dikkat!

0

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) 5 Haziran Dünya Çevre Günü‘nün bu yıl çok daha önemli olduğunu bildirerek iklim, biyoçeşitlilik ve kirlilik acil durumları için gidişata ‘dur’ deme çağrısı yaptı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü teması bu yıl “Sadece Tek Bir Dünya” olarak seçildi. “Evrende milyarlarca galaksi var. Galaksimizde milyarlarca gezegen var. Ama sadece bir dünya var” diyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Dünyamızı hep birlikte onarıp koruyabiliriz. Sürdürülebilir kalkınma için hepimize düşen görev ve sorumluluklar var” dedi.

‘Yok sayamayacağımız bir durumdayız’

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu

2021’de başlayan BM Ekosistemi Yenileme On Yılı kapsamındaki ilk kutlama olan 5 Haziran 2022 Çevre Günü temasının, gezegeni yenileme ve koruma için küresel ortaklaşa eylem çağrısı ile güçlendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Karaosmanoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Çünkü tek bir dünya var. Dünyamızı birlikte koruyabiliriz. Unutmayalım: Evrende milyarlarca galaksi var. Galaksimizde milyarlarca gezegen var. Ama Sadece bir dünya var. Şubat 2021’de açıklanan ‘Doğayla Barışmak: İklim, Biyoçeşitlilik ve Kirlilik Gibi Acil Durumlarıyla Mücadele için Bilimsel Plan‘ adlı UNEP Raporu adında da yer aldığı gibi bizlere üç acil başlıkta yapmamız gerekenleri bildirdi. 9 Kasım 2021 tarihli UNEP İklim Durumu: İklim Eylem Notu’nda da insanlık için kırmızı kod tanımı ile iklim acil durumu sunuluyor. Yok sayamayacağımız, endişe kelimesinin yetersiz olduğu, korkmak gereken bir durumdayız.”

Geleceği güvence altına almak, yeni salgınları önlemek için iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilik sorunları için siyasi, ekonomik ve teknik çözümler bulunması gerektiğini söyleyen Karaosmanoğlu, “Daha sürdürülebilir üretim ve tüketim yaparak doğa ile barışmalı, ‘Sadece tek bir dünya var’, diyerek günlük ve endüstriyel yaşamı sürdürülebilir kılmalıyız” şeklinde konuştu.

‘Sürdürülebilir kalkınma için hepimize düşen görev ve sorumluluklar var’

Prof. Karaosmanoğlu “En iyi atık-enerji-su yönetimi ile kaynak verimli, mevcut en iyi teknolojiyi kullanan sürdürülebilir üretimle sanayide, sürdürülebilir tüketim ile evde, okulda, işte, yolda, ormanda, tarlada hem akçeli maliyeti hem de güzelim gezegenimiz dünya için üç acil başlıktaki maliyeti azaltabiliriz. Hep beraber harekete geçmeli, fikirlerimizi çözümlerle güçlendirmeliyiz. Çünkü sürdürülebilir kalkınma yolunda, küresel ortaklığı canlandırmak, hız kazanmak için her birimize, ülkelere düşen görev ve sorumluluklar var. Umudumuzu yitirmemeli ve çok çalışmalıyız. Hem biz hem de dünya mutlu olmalı.” diyerek Dünya Çevre Günü’nü kutladı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.