Isparta Eğirdir Gölü’ndeki sürdürülebilir tarım çalışmalarını gölün etrafındaki tüm elma bahçelerine yaymayı amaçlayan WWFTürkiye’nin “Eğirdir Gölü İçin El Ele” kampanyası başladı.
Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su gölü Eğirdir’de tarımsal kirliliğin azaltılması için sürdürülen çalışmaların üçüncü aşamasına başlandı. Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesi kapsamında, 2012 yılında toplam 50 dekarlık elma bahçelerinde başlatılan örnek sürdürülebilir tarım uygulamaları bir sonraki yıl çiftçilerin kendi çabalarıyla yaklaşık 750 dekarlık alana yayıldı.
“Üç yıl önce yalnızca beş çiftçiyle başladığımız projede, bir yıl sonra 50’den fazla çiftçiyi görmek bizi cesaretlendirdi” diyen WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Çiftçilerin gönüllü katılımı sayesinde biz de projemizi büyüttük. Bu yıl çok daha fazla çiftçiye ulaşmak ve göle bırakılan ilaçlı su miktarını ciddi biçimde azaltmak için bir seferberlik çağrısı yapıyoruz” dedi.
Örnek çalışmaların hâlihazırda başladığını söyleyen Baştak, “Projeyi gölün çevresine yayabilmek için Barla Köyü, Avşar Köyü ve Büyükkabaca Beldesi’nde üç pilot elma bahçesi belirledik. Bu bahçelerde hasat dönemi elde edeceğimiz sonuçlarla çok daha fazla sayıda çiftçiyi sürdürülebilir tarım konusunda yüreklendireceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Kampanya kapsamında gölün tamamına etki edebilecek üç farklı köyde 10’ar dekarlık örnek uygulama yapılması ve bu yolla Eğirdir Gölü’ndeki tüm elma bahçelerine ulaşılması hedefleniyor. Bilgisayarlı erken uyarı cihazı kurulumu, biyoteknik mücadele ve çiftçi eğitimleri gibi faaliyetleri içeren kampanya, göle ulaşan ilaçlı su miktarını azaltmayı ve uzun vadede Eğirdir Gölü üzerindeki zirai ilaç yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.
(Hürriyet)