ManşetTürkiye

Sur’a giden CHP heyeti: Bölgede savaş hukuku dahi uygulanmıyor

0

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devlet saldırılarını yerinde görmek için yaklaşık 100 kişi ile Diyarbakır’a gelen CHP heyeti, bölgede yaşananları değerlendirdi.

Gözlemlerini aktaran CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, bölgede savaş hukukunun dahi uygulanmadığını vurgulayarak, bölgede yaşanan ihlalleri daha yüksek sesle dile getireceklerini belirtti. İnsanların artık Türkiye’ye olan aidiyet bağlarının koptuğu bir noktada olduklarının altını çizen Doğan, bu bağın daha fazla kopmaması için partilerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Bunun sadece bölgedeki halkın zararına değil, Türkiye’de yaşayan tüm kesimlerin zararına olacağını ve artık demokratik taleplerin tartışılması gerektiğine işaret eden Doğan, “Demokratik kurumları işler hale getirecek, insanların kültürel haklarının korunmasını sağlayacak, ifade özgürlüğünün önünü açacak, ana dilde eğitime erişim hakkının önünü açacak her türlü yasal düzenleme konusunda CHP tartışmaya desteğini sunmaya hazırdır” dedi.

18

CHP Maltepe İlçe Başkanı Zeynep Babacan ise ana akım medya tarafından bölgeye yönelik gerçeği yansıtmayan haberlerin servis edildiğine dikkat çekti. Bu nedenle bölgeye yönelik batı illerinde oluşan algının kırılması için görev üstlendiklerini ve bu çerçevede yaşananları yerinde görmek için Diyarbakır’a geldiklerini ifade eden Babacan, “Burada devletin halka çok yanlış uygulamaları var. Mutlaka buna bir çözüm olması gerekir. Parlamentoda Kürt halkının sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekiyor. Halkın yaşadıkları çok büyük acılar var. Bu acıları sona erdirmek gerekiyor” dedi.

Diyarbakır’a gelen heyet içerisinde bulunan CHP Eyüp İlçe Başkanı Sinan Akçiçek bölgedeki savaşın nedeninin Sarayın başkanlık isteğinden kaynaklandığını ifade etti. Sivil halka karşı katliamlar yapıldığına vurgu yapan Akçiçek, “Bu sürece sessiz kalmayacağız. Burada yaşanan katliamlara ve acılara karşı sol bir vicdanla bakarak sorununun çözülmesi için bir an önce ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Bütün siyasilerin bu süreçte elini taşın altına koyup çözmesi gerekiyor” dedi.

Avrupa Birliği’nin yerel yönetim ve özerklik şartını savunduklarını ifade eden Akçiçek, “Yerel yönetimler, özerklikler şartının muhakkak hayata geçmesi gerekiyor. Bu sadece bölge için değil Türkiye’deki bütün belediyelerde uygulanması gereken bir şart. Bunun bir an önce hayata geçmesini istiyoruz. Bu olursa sorunların çözüleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

 

(DİHA, Birgün)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.