İklim KriziManşetTürkiye

Suları çekilen Beyşehir Gölü’ne kamyonlarla kar dökülüyor

0
Fotoğraf: AA

İnsan kaynaklı iklim krizi sebebiyle suları çekilen Türkiye‘nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü‘ne, Konya‘nın Beyşehir Belediyesi, ilçe merkezinden toplanan karları kamyonlarla döküyor.

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, göl suyunun seviyesini yükseltebilmek için böyle bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Belediye Başkanından açıklama

AA‘da yer alan habere göre, Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, Toroslar‘da kar kalınlığının bir metreyi geçmediği zaman gölün su seviyesinin düşeceğini bildiklerini kaydederek şu açıklamalarda bulundu:

Toroslar’da kar kalınlığı bir metreyi geçmediği zaman Beyşehir Gölü’nün su seviyesinin düşeceğini iyi biliyoruz. Şu an Beyşehir merkezde 40-50 santimetre, dağlarda ise 3-4 metreleri bulan kar örtümüz var. Ümit ediyoruz ki; bu sürekli olacak. Beyşehir Belediyesi olarak, kar yağışının ardından sorumluluk alanı olan 67 merkez ve dış mahallede kar mücadelesi yürütüyoruz. Kar yağışının başladığı günden bu güne kadar ana arterler, meydanlar ve ara sokaklar da dahil olmak üzere iyi bir çalışma sergiledik.”

‘Bir manada göle jest yapıyoruz’

Belediye olarak topladıkları karları, kamyonlarla Beyşehir Gölü’nün kıyısına bıraktıklarını kaydeden Bayındır, karların göle doping olacağını ifade etti:

Bölge olarak yağışlı bir devreye giriyoruz, önümüzdeki hafta da hatta bu gece yağış ihtimali var. Takip ediyoruz, çok mutluyuz. İnşallah bu karlar göle doping olacak, yani bir manada göle jest yapıyoruz. Beyşehir Gölü kıyıdan 300 metre çekilmişti. Şu an 50 metreye kadar düştü kıyıdaki çekilme. İnşallah devam eden kar yağışlarının ardından gölümüz eski seviyesine gelir ümit ediyoruz.”

‘Gölün tamamı eksi 12 veya 13 derecelerde donabilir’

Öte yandan, Beyşehir Gölü’nün kıyısı, sıcaklığın eksi 10 dereceye düşmesiyle birlikte dondu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Beyşehir Kültür ve Turizm Dernek Başkanı Mustafa Büyükkafalı, “21 Aralık zemherinin girişiyle birlikte Beyşehir Gölü’nün, ilk defa eksi 11 derecede donduğunu görüyoruz. Normalde gölde su seviyesinin yüksek olduğu dönemlerde eksi 20 dereceden aşağı buz tutmazdı. Soğuk ve zemheri böyle devam edecek olursa sadece kıyı değil gölün tamamı eksi 12 veya 13 derecelerde donabilir. Neredeyse geçen senelere göre 6- 7 metre su seviyesi düştü” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.