Sudan Bakanlar Kurulu dün, Nil Nehri, Gezira, Beyaz Nil, Batı Kordofan, Güney Darfur ve Kassala olmak üzere altı eyaleti birden etkileyen sel felaketleriyle ilgili olarak Pazar günü bir alarm ve olağanüstü hal ilan etti.
Ulusal Sivil Savunma Konseyi sözcüsü Abdeljalil Abdelrahim’in Cumartesi günü verdiği en son bilgilere göre yaklaşık bir aydır Sudan’ın büyük bir bölümünde etkili olan sağanak yağışlarda en az 79 kişi öldü.
Son haberlere göre ülkede 50 binden fazla ev tamamen veya kısmen çöktü, 20 bin 600 kişi hasarlardan etkilendi.
Sudan’ın 18 eyaletinin çoğu şiddetli yağışlardan etkilendi. El Gezira‘da seller yolları kırdı ve bütün köyleri ulaşıma kapattı. Birçok tarım alanı da sular altında kaldı.
Darfur‘da yerinden olanlar için kurulan kamplar da selden hasar gördü, Güney Darfur afet bölgesi ilan edildi.
Darfur Yerinden Edilmiş Kişiler ve Mülteciler Genel Koordinatörü Yagoub Furi Perşembe günü yaptığı açıklamada, yerinden edilenler için kamplarda tahmini 7 bin barınağın, sağlık merkezinin ve okulun tamamen veya kısmen yıkıldığını bildirdi.
Sudan Haber Ajansı’na (SUNA) göre Konsey, eyaletlerdeki durumdan etkilenenlere yardım sağlamak için resmi ve sivil organlardan iç ve dış insani yardım çekmek için harekete geçme çağrısı yaptı.
Kabine İşleri Bakan Vekili Osman Hüseyin Osman, destek toplamak için yabancı para birimlerinde hesap açıldığını doğruladı.
Hükümetin İnsani Yardım Komisyonu (HAC), karadaki insani yardım kuruluşlarından ve yerel yetkililerden alınan bilgilere dayanarak, 14 Ağustos’a kadar yaklaşık 136 bin Sudanlı’nın Mayıs ayından bu yana şiddetli yağmur ve selden etkilendiğini tahmin ediyor.
2022 Sudan Acil Müdahale Planı (ERP), bu yağışlı mevsimde 46 binden fazla insanın selden etkilenebileceğini tahmin ediyor. 2017 ve 2021 yılları arasında sellerden yılda ortalama 388 bin 600 kişi etkilendi.
Sudan’daki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) geçen Pazar günü yaptığı açıklamada, bu yıl yağmur ve selden etkilenen insan ve yerleşim yerlerinin sayısının önceki yıllara kıyasla iki katına çıkabileceğini bildirdi.
Sudan’da her yıl yaşanan sel felaketleri, binalara ve ekinlere zarar vermenin yanı sıra; yükselen nehirler ve durgun su birikintileri sıtma, akut ishal ve kolera gibi su kaynaklı hastalık riskini artırıyor.