ManşetKadın

Şubat’ta 23 kadın erkekler tarafından öldürüldü

0
Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Şubat 2022 Kadın Cinayetleri Raporu geçen ay 23 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ortaya koydu. Platformun verilerine göre aynı ayda gerçekleştirilen kadın cinayetlerinden 21’i şüpheli olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de 12 yıldır devam eden kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi kapsamında platform tarafından 2010’dan bu yana kadın cinayetleri verileri kayıt altında tutuluyor. Kadın cinayetlerini durdurmak için somut önerilerin hayata geçirilmesinin devletin görevi olduğunun hatırlatıldığı raporda 11 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit dahi edilemediği bildirildi.

Kadınlar boşandığı ve ilişkileri reddettiği için öldürüldü

Öldürülen 23 kadından 10’unun boşanmak istediği, barışmayı reddettiği, evlililiği ve ilişkiyi reddettiği bahaneleriyle yaşamlarına erkekler tarafından son verildiği açıklandı. 2 kadının ekonomik bahanelerle öldürüldüğünün bildirildiği raporda 11 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesinin kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu olduğu vurgulandı. Açıklamada görünmez kılınan kadın cinayetlerine ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi:

“Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

Şubat’ta öldürülen 23 kadının 10’u evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si kardeşi, 1’i oğlu ve 1’i de tanıdık biri tarafından öldürüldü.

Kadınların yüzde 70’i evinde öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Şubat Raporu kadınların 16’sının evinde, 3’ünün sokak ortasında, 2’sinin ıssız yerde, 1’inin iş yerinde ve 1’inin ise arazide öldürüldüğünü, bu ay öldürülen kadınların yüzde 70’inin evlerinde öldürüldüğünü ortaya koydu.

Raporda çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınların toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale geldiği de belirtildi.

Kadınların çalışma durumlarını tespit etmenin çok zor olduğu belirtilen raporda, “Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ev işleriyle meşgul olduğu için işgücü dahil sayılmayan kadınların sayısı 9 milyon 770 bin. TÜİK’e göre işgücüne dahil sayılmayan kadınların sayısı yılın dördüncü çeyreğinde (Ekim-Kasım-Aralık) 21 milyon 375 bin. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır” denildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Ülkede yoksulluk artarken her gün bir yeni zamma uyanırken, birçok işyerinde işçiler düşük zamlara karşı direniş gösterirken, kadınlar uzaklaştırma kararlarına rağmen öldürülürken ne hükümetin ekonomik krizi sırtımıza yüklemesini ne de erkek şiddetini önleyici politika geliştirilmemesini kabul etmiyoruz.”

“Protestolarda direnen işçileri, kadınları, LGBTİQ+ları durduran yetkililer; patronları, katilleri, şiddet faillerini durdurmak için ne yapıyor” diye sorulan raporda “Tüm eşitsizlikleri yıkana kadar mücadeleden geri durmayacağız” mesajı verildi.

‘Yoksulluğun pençesinde, şiddetin gölgesinde yaşamayacağız’

Ekonomik krize de dikkat çekilen Şubat Raporu’nda “Bugün tencerelerimiz boş, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Kadınlar, erkek işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen çalışmalarına ‘ek gelir’ denilerek daha düşük ücrete mahkum ediliyor. Kadınlar tüm bu yoksulluğun yanında bir de şiddetle mücadele ediyor. Boşanmak istediği için öldürülen yüzlerce kadın varken tek güvencesi nafaka olan kadınların nafaka hakkına göz dikiliyor. Fakat örgütlü mücadelemizle bu gidişatı durdurmak mümkün” denildi.

Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu Şubat Raporu öldürülen kadınlar

‘Failler güneşin tadını çıkarıyor’

Raporda ayrıca faillerin, baş şüphelilerin serbest bırakıldığına, tutuksuz yargılandığına ve dolayısıyla ‘güneşin tadını çıkardığına’ vurgu yapılarak 2 yıldır bulunamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku da hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı:

“Gülistan Doku’nun bulunması için, kadın cinayetlerini durdurmak için titizlikle işlemeyen süreç, anayasal haklarını kullananları engellemek için, failleri serbest bırakmak için sistematik olarak işliyor. Faillerin cezasız kalmasına izin vermeyeceğimiz gibi ‘Gülistan Doku nerede?‘ diye sormaktan da vazgeçmeyeceğiz.”

Raporda ayrıca İstanbul Onur Yürüyüşü’ne katılmanın bir suç sayıldığı ve yürüyüşe katılım gerekçesiyle yargılamalar gerçekleştirildiği hatırlatılarak “Özgürlüklerimizden de, haklarımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz. Gökkuşağı değil ayrımcılık suç” denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı geri çekilmeli

İstanbul Sözleşmesi’ne dikkat çekilen raporda “Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik bilgilerinin değiştirilmesine kadar birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor” denildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının geri çekilmesi için çağrıda bulundu:

“Şubat ayında öğrendiğimiz 21 kadının şüpheli ölümleri bir an önce açığa çıkarılmalıdır. Yapılacak şey bellidir; İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilmeli, 6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi tüm kurum ve kuruluşlarla beraber etkin ve bütünlüklü uygulanmalıdır. Şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmaları dikkatli bir şekilde incelenmeli ve hızlıca sonuçlandırılmalıdır.”

8 Mart Dünya Kadınlar Günü‘nde gerçekleştirilen Feminist Gece Yürüyüşü‘nde meydanlarda olacaklarını açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kadınlara “Asla yalnız yürümeyeceksin” diye seslendi.

Kategori: Manşet

İlginizi çekebilir

Comments

Comments are closed.