DünyaBilim-TeknolojiManşet

Su ve deterjana ihtiyaç duymayan çamaşır makinesi için çalışmalara başlandı

0

Güney Kore menşeili teknoloji firması LG, su ve deterjana ihtiyaç duymayan bir çamaşır makinesi üzerinde çalışmaya başladıklarını açıkladı. Firma, yakında laboratuvar ortamında ilk prototipin üretileceğini de duyurdu.

Söz konusu çamaşır makinesinde su ve deterjan yerine karbondioksit kullanılacak.

Piyasaya sürülmeden iki yıl çeşitli testler uygulanacak

Bu girişim, sıkı güvenlik düzenlemeleri nedeniyle yasaklansa da son paylaşılan raporlarda Güney Kore Ticaret Bakanlığı‘nın susuz çamaşır makinesi denemeleri için onay verdiği belirtildi.

Çalışmaları devam eden çamaşır makinesinde karbondioksit gaz halde değil, sıvı halde kullanılacak. Bunun için karbondioksidin sıcaklığının basınçla çok düşük derecelere indirilmesi gerekiyor. Karbondioksit gaz halden sıvıya dönüştürüldüğünde kirliler artık deterjan ve suya ihtiyaç olmadan temizlenebilecek.

İnatçı lekeler sıvılaştırılmış karbondioksidin viskosizite ve yüzey gerilimi aracılığıyla çıkarılacak. Yıkama işleminden sonra makine, sıvı karbondioksidi tekrar gaz formuna çevirecek ve sonraki yıkamada tekrar kullanabilecek.

Yeni teknolojiyle gelecek ilk ürün için piyasaya sürülmeden iki yıl boyunca çeşitli testler uygulanacak. Eğer makine bu testleri başarıyla geçerse önümüzdeki yıllarda raflarda yerini alabilecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.