Doğa MücadelesiManşet

Su testisine su kongresinde sahip çıktılar

0

Bursa’da mermer ocakları sebebiyle suları çamur akan Orhaneli’ye bağlı Başköy halkı, 3. Uluslararası Su Kongresi’ne gelerek duruma tepki gösterdi. Kongreye alınmayan köylüler, “Temiz suyumuzu geri verin” sloganları attı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslar arası Su Kongresinde gündeme damgasını Orhaneli’ye bağlı Başköy halkı koydu. Kongreye gelen köylüler 1,5 yıldır mermer ocaklarının kirlettiği su sebebiyle içme suyuna hasret kaldıklarını belirterek su  kongresinde tepkilerini dile getirdi. Ellerine aldıkları dövizlerle Merinos AKKM’ye gelen köylüler, sularının çamur aktığını belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

“Başköy’un suyuna dokunma’, ‘Temiz su istiyoruz’, ‘suyumuza dokunan eller kırılsın’ sloganları atarak salon önüne kadar yürüyen köylüler ellerine aldıkları çamurlu suları göstererek yürüdü ve bir an önce mermer ocağının kapatılması gerektiğini söyledi.
Başköy Dayanışma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Yaşar Bayram, 1,5 yıldır köyde temiz suya hasret kaldıklarını anlatarak, ’Biz sadece bizim hakkımız olan suyumuzu geri istiyoruz. 1,5 yıla kadar suyumuz temiz su akıyordu. Olan suyumuz kayboluyor. Bursa’da burada uyuyor. Bu suya nasıl temiz raporu veriyorlar. Temiz mi bu su’ dedi.
Başköy Muhtarı Hasan Acar ise, köyün su kaynaklarının ve su havzalarının açılan mermer ocaklarının faaliyetleri sonucu kirlendiğini belirterek, ’Bu böyle devam ederse sularımız yok olacak. Halen biz su taşımaya devam ediyoruz. Evlerimizde taşıma su ile ihtiyaçlarımızı gidermeye çalışıyoruz. Biz iş aş istemiyoruz. Sadece eskisi gibi sularımızın temiz akmasını istiyoruz. Bilim teknoloji yüzyılında yaşamamıza rağmen bizler halen 1800’lü yılları yaşıyoruz’ dedi.

Konuşmaların ardından köylüler, kongrenin yapıldığı salona girmek istedi. Burada emniyet güçleri, Muhtar Acar’a, ’Bu kongre uluslar arası bir kongre. Bu grup içeriye alırsa protesto olur. Köylülerin bu şekilde girmesine izin veremeyiz’ diyerek, girişe izin vermedi.

(Olay)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.