İklim KriziManşet

Su kıtlığı eşikte: İklim değişikliği nedeniyle Asya buzullarının üçte biri eriyecek

0

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre Paris İklim Anlaşması’nda karar verildiği üzere küresel ısınmayı 1.5 derecenin altında tutabilme olasılığımız artık yalnızca yüzde 1. Eğer önlem alınmazsa, 2100’e kadar Asya’daki dağlarda milyonlarca insanın su ihtiyacını karşılayan buzulların üçte biri eriyecek. Ortaya konulan ‘en iyi senaryo’ya göre insanlık bu yüzyılın sonuna, 2100’e kadar küresel ısınmayı 1.5 derecede sabitleyebilse dahi, Tibet Platosu’nu çeviren, içerisinde dünyanın en büyük donmuş su rezervlerini barındıran Asya’daki dağlardaki buzulların üçte biri eriyecek.

Guardian’ın Journal Nature’da yayınlanan makaleden aktardığına göre, bilim insanları dünyanın şu anda Paris İklim Anlaşması’nda öngörülen 1.5 derecelik ısınma projeksiyonundan daha hızlı ısınmış durumda olduğunu ve ‘küresel ısınma şu anki seviyesinde sabitlense bile önümüzdeki on yıllarda çok ciddi buz kitlesi kayıpları olacağını’ belirtiyor. Araştırmacılar makalede “1.5 derecelik hedefte sabit kalabilmek eşi benzeri görülmemiş derecede zor olacak ki zaten o durumda bile 2100’e kadar Asya’daki yüksek dağlardaki buz kütlelerinin yüzde 36’sını (yüzde 7 artı ya da eksi olabilir’ kaybedeceğiz” diyor.

Eğer küresel ısınma 3.5 dereceye ulaşırsa bu oran yüzde 49, 6 dereceye ulaşırsa ise yüzde 65 olacak.

Milyonlar susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya

Ayrıca bu dağlardaki sular Ganj, Indus ve Brahmaputra da dahil olmak üzere milyonlarca insanın içme ve sulama suyu ve elektrik üretimi için bel bağladığı birçok nehri besliyor. Bu kaynakların kaybolmasının yanında buzulların erimesi zaten halihazırda şiddetlenen seller ve su baskınları ile birçok insanın hayatını kaybettiği veya evlerinden olduğu iklim değişikliğini daha da arttıracak. Araştırmacılara göre durum şu andaki gibi giderse 1.5 derecenin altında kalabilme olasılığımız sadece yüzde 1.

Buzulların erimesini durdurmamız mümkün değilse de azaltmamızın tek yolu ise ‘küresel ısınma seviyesini ve karbon emilimini minimalize etmek’.

Ne olmuştu?

Paris İklim Anlaşması kapsamında yaklaşık 200 ülke, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak ve eğer mümkünse 1.5 dereceye indirmek konusunda anlaştı. Bilim insanlarına göre ise, dünyanın yüzeyi şimdiden 1 derece daha ısındı. Eğer ısınma bu hızla devam ederse deniz seviyesinin altındaki bazı bölgelerin yükselen suların altında kalması, daha şiddetli ve etkili rüzgarlar, daha sık sel ve su baskınları, salgın hastalıkların artması ve bazı türlerin yok olması bekleniyor.

 

(Guardian, Gazete Karınca)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.