Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Su aktivisti Mina Guli, Türkiye koşusunu tamamladı: Su krizi ‘başkasının sorunu’ değil

0

Dünyadaki su krizine dikkat çekmek için eylemler gerçekleştiren sivil toplum kuruluşu Thirst Foundation’ın kurucusu Mina Guli, su kriziyle ilgili farkındalığı artırmak, karşılaştığımız sorunun aciliyetini göstermek ve çözümler için harekete geçmeyi teşvik etmek üzere bu yıl 200 maraton koşacağı Run Blue kampanyasını başlatmıştı.

Kampanyanın öncelikli hedeflerinden biri Mart 2023’teki Birleşmiş Milletler Su Zirvesi öncesinde dünya çapındaki 200 şirketten su konusunda somut adımlar atma taahhüdünde bulunmalarını sağlamak.

Kampanyaya 22 Mart Dünya Su Günü’nde Avustralya’da başlayan Guli; Özbekistan, Tacikistan, Kenya, Tanzanya, Malavi, Zambiya, Zimbabve, Botsvana ve Güney Afrika‘nın ardından Avrupa ayağını başlatmak için Türkiye’ye geldi.

Geçen hafta Pamukkale travertenlerinden başladığı koşularında Guli, Büyük Menderes havzası ve Konya’daki Tuz Gölü‘nde koştu.

‣ Su aktivisti ve ultra maraton koşucusu Mina Guli Türkiye’de: Pamukkale’den İstanbul’a su krizi maratonu

Guli, kampanyanın Türkiye kısmını İstanbul‘da Fatih‘teki Küçükayasofya Caddesi‘nden başlayarak Beşiktaş’taki Kuruçeşme Parkı‘nda bitirdiği koşuyla tamamladı.

Türkiye’nin ardından Guli’nin Avrupa koşuları, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Stockholm, Karadağ, Hırvatistan, Avusturya, Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre, İtalya, İspanya ve İngiltere’de devam edecek.

İnsanlar çoğu zaman su krizinin ‘başkasının sorunu’ olduğunu düşünüyor

Guli, “Dünya çapında büyük bir sorun olan su krizinin içerisindeyiz. Ne yazık ki çoğu insan bunun farkında değil ama ben sorunu gördüm ve dünyanın da görmesini istiyorum” dedi.

Dünyada doğrudan veya dolaylı su kullanımının neredeyse yüzde 90’ının şirketler tarafından gerçekleştirdiğinin altını çizen aktivist, “İnsanlar çoğu zaman su krizinin başkasının sorunu olduğunu düşünüyor” dedi:

“Ama gerçek şu ki su herkesi ilgilendiriyor çünkü giyiniyoruz, elektrik kullanıyoruz ya da yemek yiyoruz; bunlar suyla mümkün olan şeyler. Artık bir şeyler yapmamız gerekiyor. Umut etmek için vaktimiz doldu. Değişim için bir fırsatımız var çünkü açıkçası başarısızlık diye bir seçeneğimiz yok. İkinci bir gezegenimiz yok ve su krizi giderek ciddileşiyor. İklim değişikliği dünya çapında muazzam su sıkıntıları yaşadığımız anlamına geliyor. Uzun zaman bunu göz ardı ettik ama artık görmezden gelemeyiz.

Kendisinin aslında bir koşucu olmadığını ve kampanyası için 200 maraton koşmanın birçok zorluğu bulunduğunu vurgulayan Guli, “Bazen bunaltıcı işler küçük, basit adımlarla çözülebilir ve sanırım aynı şey su için de geçerli. Su krizine bakıyoruz ve bunun çözülemeyecek büyük bir küresel sorun olduğunu düşünüyoruz. Ama işin aslı, hepimiz eyleme geçip küçük adımlar attığımız zaman büyük değişimler olabilir” şeklinde konuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.