Su aktivisti ve ultra maraton koşucusu Mina Guli Türkiye’de: Pamukkale’den İstanbul’a su krizi maratonu

Su aktivisti Mina Guli, su krizine dikkat çekmek için başlattığı Run Blue kampanyasının Avustralya, Asya ve Afrika kıtalarından sonra Avrupa kısmına Türkiye ile başlayacak. Guli'nin '2022'de 200 maraton' koşmasının temel amacı, Mart 2023’teki Birleşmiş Milletler Su Zirvesi öncesinde dünya çapındaki 200 şirketten su krizine dair somut taahhütler almak.

Dünyadaki su krizine dikkat çekmek için eylemler gerçekleştiren sivil toplum kuruluşu Thirst Foundation’ın kurucusu Mina Guli, su kriziyle ilgili farkındalığı artırmak, karşılaştığımız sorunun aciliyetini göstermek ve çözümler için harekete geçmeyi teşvik etmek üzere bu yıl 200 maraton koşuyor.

Ultra maraton koşucusu da olan Guli, Run Blue isimli kampanyanın Avustralya, Asya ve Afrika kıtalarından sonra Avrupa bölümüne Türkiye’den başlıyor.

Kampanyanın öncelikli hedeflerinden biri Mart 2023’teki Birleşmiş Milletler Su Zirvesi öncesinde dünya çapındaki 200 şirketten su konusunda somut adımlar atma taahhüdünde bulunmalarını sağlamak.

Türkiye koşusunu Pamukkale’de termal sular arasında başlatan Guli; Denizli, Aydın ve Antalya’daki su tasarrufu projelerini de ziyaret ettikten sonra Konya’da dev obrukların arasından geçecek ve kuruyan Tuz Gölü‘nde koşusunu sürdürecek.  Guli’nin 2022 yılında 200 maraton hedefinin Türkiye etabı, İstanbul’da tamamlanacak.

Maratonlarına 22 Mart Dünya Su Günü’nde kendi ülkesi Avustralya’daki Uluru’da başlayan Guli; Özbekistan, Tacikistan, Kenya, Tanzanya, Malavi, Zambiya, Zimbabve, Botsvana ve Güney Afrika‘daki koşularını tamamladı.

Türkiye’nin ardından Guli’nin Avrupa koşuları, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Stockholm, Karadağ, Hırvatistan, Avusturya, Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre, İtalya, İspanya ve İngiltere’de devam edecek.

Guli, “Su, yaptığımız, inşa ettiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız her şeyin kalbinde yer alıyor. Her gün. Fakat her yerde bu temel kaynağımızın sıkıntıya girdiğini görüyoruz” diyor.

Medeni dünyanın çoğu, musluklardan suyun serbestçe aktığı ve ürünlerin kolaylıkla dükkanlardan alınabildiği yerlerde yaşarken, şu anda en ciddi sorunlarının yaşandığı Afrika’da her üç Afrikalıdan biri su kıtlığının etkisini hissediyor.

Çözüm için hükümetlerin ve şirketlerin liderlik yapması gerekiyor

Değişimin mümkün olduğunu, ancak bunun esneklik, cesaret ve iş birliği gerektirdiğini söyleyen Guli, şöyle diyor:

“İnsanların gösterdiği dayanıklılığa hayranım. Kritik koşullar karşısında uyum sağlama ve hayatta kalma yetenekleri inanılmaz. Eksik olan, su konusunda hükümetler ve şirketlerin güçlü liderliği. İhtiyacımız olan şey, liderlerimizin su sıkıntısı çeken yerlerde ziyaret ettiğimiz toplulukların sahip olduğu cesarete sahip olması. Su krizini çözmemiz için bizi harekete geçirecek tek şey cesaret.”

Önümüzdeki yıl Birleşmiş Milletler Su Zirvesi’ne giden yolda, su krizinin ön saflarında bulunan insanların sesini tüm dünyaya duyurmak için büyük bir fırsat olduğunu belirten Guli sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu sadece küresel gündemde su konusuna yer açmak için değil, küresel su krizimizi çözmek için şirketlerden, hükümetlerden ve bireylerden somut taahhütler almak için de önemli.

Görünmeyeni görünür kılmalıyız. Su hepimiz için öncelik olduğunda, dünyanın her yerindeki insanların bu su sorununu çözmek için ne tür taahhütlere ihtiyaç duyduğunu göreceğiz.

Türkiye topraklarının yüzde 60’ı çölleşme riski taşıyor

Mina Guli’nin Run Blue 2022 rotasına aldığı Türkiye, nüfus yoğunluğu, plansız kentleşme, sanayileşme, iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle 1980’lerden bu yana şiddetli kuraklıklar yaşıyor. Büyük şehirleri su kıtlığıyla karşı karşıya olan Türkiye’de, iklim değişikliğine bağlı yağışların azalması nedeniyle mahsul ve gıda krizlerinin artması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna göre; Türkiye topraklarının yüzde 60’ı çölleşmeye eğilimli. Raporda ayrıca, iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle, Akdeniz Havzası‘nın dünyanın en sıcak iklim noktalarından biri olduğunun altını çiziliyor.

Bu koşullar altında, gerekli ölçümler yapılmazsa Türkiye’nin Akdeniz kıyısı büyük olasılıkla giderek daha kuru ve büyük ölçüde daha da sıcak hale gelecek.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Süper tayfun’ Yagi Çin’e ulaştı: 1 milyondan fazla insan tahliye edildi

2024'ün en güçlü fırtınalarından Yagi, Çin'in güneyindeki Hainan adasını ve Hong Kong'un Guangdong eyaletini vurdu. Tayfunun hafta sonu Vietnam'a ulaşması bekleniyor.

Borçkalılardan tüm orman ihalelerinin iptali için dilekçe

Reşit Kibar'ın ağaç kesimini engellemek isterken öldürülmesi sonrası, orman işletme müdürlüğüne tüm ihalelerin iptali için dilekçe verildi.

Yasağa rağmen inşaatı süren Kızılbük’te Sinpaş GYO Oteli’nde yangın

Marmaris Kızılbük'teki Sinpaş GYO'nun, inşaat yasağına rağmen devam eden otel inşaatında yangın çıktı. Yangın, erken müdahaleyle büyümeden söndürüldü.

Dünya 2024’te kayıtlara geçen en sıcak yazı yaşadı

2024 yazında Avrupa'da karasal alanlarındaki ortalama sıcaklık, 1991-2020 ortalamasının 1,54°C üzerinde gerçekleşti. Dünya genelinde son 13 ayın 12'sinde kritik 1,5°C eşiği aşıldı.

Afşin Elbistan santralinin genişletilmesi 88,4 milyar liralık sağlık maliyeti getirecek 

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, planlanan iki ek ünitenin yaratacağı hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

EN ÇOK OKUNANLAR