ManşetTürkiye

Stoltenberg duyurdu: Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamayı kabul etti

0

Litvanya‘nın başkenti Vilnius’taki NATO Zirvesi öncesinde gerçekleştirilen Türkiye, İsveç ve NATO görüşmesinin ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın İsveç’in üyeliğine onay verdiğini açıkladı.

Zirve öncesinde Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edeceği ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağı duyurulmuştu.

Stoltenberg, Vilnius’taki zirve öncesi Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile İsveç’in NATO üyeliği başvurusu hakkında yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘Erdoğan, katılım protokolünü TBMM’ye iletecek’

Genel Sekreter, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in katılım protokolünü TBMM’ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi.

Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacak

İsveç ve Türkiye’nin Madrid Zirvesi‘nden bu yana Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için çalıştığını ifade eden Stoltenberg, İsveç’in terörle mücadelesinin katılımdan sonra devam edeceğini vurguladı: “Türkiye ile İsveç, bugün ikili bir güvenlik mekanizması kurulması konusunda uzlaştı. NATO da bu alandaki çalışmalarını ciddi şekilde artıracak. Ben de NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atayacağım.”

AB sürecine destek

Türkiye ile İsveç arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacağını da belirten Stoltenberg, İsveç’in, Türkiye’nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği‘nin güncellenmesi çabalarını destekleyeceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in açıklamaları özetle şöyle:

  • Türkiye ile İsveç arasında kurulması kararlaştırılan ikili güvenlik mekanizması yeni değil, daha önce Madrid’de üzerinde uzlaşılan konuların uygulanmasıyla ilgili. Bu mekanizma yılda bir üst düzey toplantı yapacak. Terörün tüm tür ve tezahürleriyle mücadele edilecek. Bu İsveç tarafından teklif edildi.
  •  Türkiye’nin dile getirdiği endişeler ile İsveç’in endişeleri konusunda bir uzlaşı oluştu.
  • Bugün tarihi bir gün çünkü Türkiye’nin onay belgelerini TBMM’ye sunma ve TBMM ile onay için yakın çalışma taahhüdü var. Ayrıca İsveç de Türkiye ile yakın çalışarak terörle mücadeleyi artıracağına ilişkin açık taahhütte bulundu. NATO olarak biz de terörle mücadelede daha fazla neler yapabileceğimizi açıkladık.
  •  Türkiye’deki sürece ilişkin takvim vermem mümkün değil. Onay için ne kadar zamana ihtiyaçları olduğu egemen meclislere kalmış bir şeydir.
  • Türkiye’nin isteğiyle oluşturulan Terörle Mücadele Özel Koordinatörü terörle mücadele çabalarımızı güçlendirecek.
  • İsveç,  Türkiye’nin AB katılım sürecinin canlandırılması, Gümrük Birliği’nin modernize edilmesi ve vize serbestisi çabalarını destekleyeceği taahhüdünde bulundu. Bu İsveç’in AB üyesi olarak Türkiye’nin AB’ye yakınlaşması için yapacağı bir şey ancak NATO’nun bu sürecin parçası olması mümkün değil.

AA’ya konuşan üst düzey Türk yetkili de Vilnius’taki üçlü toplantıda Türkiye’nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığını söyledi

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.