İklim KriziKarikatürManşetTürkiye

STK’lerin Paris Anlaşması kararı yorumu: Süreci yakından takip edeceğiz

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York‘ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Türkiye‘nin Paris Anlaşması‘nı onaylayacağını duyurmasının ardından, bu kararla ilgili sivil toplum örgütlerinden ve siyasi partilerden yorumlar gelmeye devam ediyor.

Kararı değerlendiren isimlerden Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, “Bu çok geç de olsa önemli bir adım. Umarız denildiği gibi Meclis’e getirilir ve onaylanır” yorumunda bulundu.

‘Anlaşmanın onaylanmasıyla her şey bitmiyor’

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması için 48 sivil toplum kuruluşuyla birlikte başlattıkları imza kampanyasını, anlaşma Mecliste onaylanana kadar açık tutacaklarını kaydeden Gürbüz, süreci yakından takip edeceklerini ifade etti:

İmza kampanyamıza destek veren 23 bini aşkın insan da bunu talep ediyordu. Elbette anlaşmanın onaylanmasıyla her şey bitmiyor. Anlaşmanın hedeflerine uygun bir şekilde sera gazı emisyonlarının sınırlandırılması, bir noktada Türkiye’nin de karbon nötr olması gerekecek. Bu da enerji başta birçok sektörde yapısal değişiklikler gerektiriyor. Kısacası, daha yapılacak çok işimiz var.”

‘Kararı memnuniyetle karşılıyoruz’

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli, Türkiye’nin atmış olduğu bu adımı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti ve şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında küresel işbirliğinin bir parçası olmasına yönelik bu adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Paris Anlaşması’nın onaylanmasını takiben küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlandırmaya katkı sağlayacak iddialı ve gerçekçi bir yol haritası hazırlayarak dünyaya liderlik eden ülkeler arasında yer alabiliriz. Bunun için öncelikle, halihazırda karbon emisyonlarında artıştan azaltımı öngören Ulusal Katkı Beyanımızı diğer ülkeler gibi gözden geçirmeli; gerekirse şartlı olarak 2030 yılına yönelik iddialı bir sera gazı emisyonu azaltımı hedefi ortaya koymalıyız.”

‘Önemli bir katkı sunacak’

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz ise, Türkiye’nin anlaşmayı onaylamayan tek OECD üyesi ve G20 ülkesi olduğunu hatırlatarak, gerçekçi bir hedefle sorumluluk almasının iklim krizini durdurma çabalarına önemli bir katkı sağlayacağı görüşünü paylaştı:

Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylamayan tek OECD üyesi ve G20 ülkesi idi. Ayrıca en fazla sera gazı emisyonuna neden olan ülkeler arasında 16. sırada; küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 1’inden sorumlu olmakla beraber kişi başı emisyon açısından gittikçe artan bir rotada. Dolayısıyla Paris Anlaşması’nı onaylayarak gerçekçi bir hedefle sorumluluk alması, iklim değişikliğini durdurma çabalarına önemli bir katkıda bulunacak. Diğer yandan dünyada iklim krizini tek başına durdurabilecek bir ülke yok, bu yüzden de herkesin sorumluluğu oranında çözüme katkıda bulunması gerekiyor.”

‘Yeni tüm kömür santrali projelerinin durdurulması bekleniyor’

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Projeler Lideri Burcu Ünal da, anlaşmanın imzalanmasının ardından hükümetin yeni tüm kömür santrali projelerinin durdurulmasının, mevcut kömür madenciliği ekonomilerinin dönüştürülmesinin beklendiğini ifade etti:

Hükümetin, Paris Anlaşması’nı onaylamasının ardından yeni tüm kömür santrali projelerinin durdurulması, mevcut kömür madenciliği ekonomilerinin dönüştürülmesi, ormansızlaşma ve tarım alanlarının kentleşme, sanayi ve madenciliğe açılmasından kaynaklı emisyonların önüne geçmesini sağlayacak politikaların meclisten geçirilmesi ve uygulamaların bakanlıkların programlarına alınması bekleniyor. Ülkenin en büyük enerji ithalat kalemi olan petrol yerine geçecek elektrifikasyon sistemlerinin kurulması ise atılması gereken önemli diğer bir adım olarak öne çıkıyor. Türkiye, İklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölgelerden birinde Doğu Akdeniz Havzası’nda yer alıyor ve iklim krizinin etkilerine her geçen gün daha fazla maruz kalıyor. Artık Paris Anlaşması’na taraf olacak bir ülke olarak Türkiye’nin, kömür ve doğalgazdan enerji üretimini sonlandırarak karbonsuzlaşma ve iklim krizi etkilerine uyum için somut ve acil adımlarını bir an önce atılması gerekiyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.