Doğa MücadelesiManşet

STK, meslek odaları ve sendikalardan Sao Paulo’ya dava: Aliağa dünyanın çöplüğü değil!

0

Zehir yüklü Nae Sao Paulo gemisinin Brezilya‘dan İzmir Aliağa‘ya söküm için getirilmesine yönelik dava açan örgütler ve vatandaşlar bugün İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde toplandı.

Söküme izin veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava dilekçesinin teslim edilmesinin ardından Adliye önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) eş genel başkanı Şükran Kablan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Yön. Kurulu üyesi Nursel Şahin, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Halkevleri, çevre örgütleri ve vatandaşlar katıldı.

“Bir belediye başkanının asli görevi şehrini korumaktır” diyen Tunç Soyer, gelenin bir gemi değil, “binlerce tonluk bir zehir, binlerce tonluk bir çöp” olduğunu söyledi: “Burada zehirli gemiye geçit yok. Bu vatan bizim.”

Arzu Çerkezoğlu ve Erinç Sağkan da gemiye karşı mücadeleyi büyütme sözü verirken Emin Koramaz da yaşanan hukuksuz sürece değindi:

“Bakanlık raporları göz ardı ederek geminin gelmesine izin verdi, defalarca talep etmemize rağmen hiçbir raporu bizimle paylaşmıyor, yalnızca firmanın beyanına bakıyor.

Biz bu filmi defalarca izledik. Gemi hızla tersaneye götürülüp sökülüyor, mahkeme kararı bile beklenmiyor. Bu gemiden çıkan atıklar geri döndürülemez zararlar verecek. Bu ülkenin çöplük hale getirilmesine dair girişimlerden bıktık: Türkiye’nin atık çöplüğü olmasına izin vermeyeceğiz! O gemi mutlaka gidecek.”

İz Gazete’den Özgül Şengül’ün aktardığına göre bugün açılan davada kararın iptali için İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP, ALÇEP ve yurttaşlar davacı oldu.

 

20 yıldır bu ülkede iktidarın doğamızı talanına tanıklık ediyoruz

Şükran Kablan ise şunları söyledi:

“20 yıldır bu ülkede iktidarın doğamızı talanına tanıklık ediyoruz. Soluduğumuz havayı gasp etmesine tanıklık ediyoruz. Bunlara sahip çıkanların da karşısına cezalarla çıkıyorlar. İktidar, emek düşmanı politikaları, doğamızı da sermayeye peşkeş çekerek bize ülkeyi dar etmeye çalışıyor. Çöplüğe çeviriyorlar ülkeyi.  Bizim için tek bir tercih var. O gemi gidecek, o gemi her türlü gidecek. O gemi gidene kadar burada olmaya devam edeceğiz.”

Nursel Şahin ise bilim insanlarının uyarılarına rağmen geminin yolda olduğuna vurgu yaptı:

“Bir ölüm gemisi geliyor. Bir yıl önce uyarmamıza, Aliağa Platformu ile bu geminin Türkiye’de gerekli önlemler olmadan sökülmeyeceğini söylememize, bilim insanlarının uyarılarına rağmen ölüm gemisi Brezilya’dan yola çıktı. Geminin söküm işlerini alan şirket ihaleye girdiğinde zehirli atık envanterini bile yeterince incelememişti.

Bakan bizimle asbestin miktarını tartışıyor. 900 ton, 9 ton karşılaştırmalarına gerek yok. 9 gram asbeste bile karşıyız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz.

You may also like

Comments

Comments are closed.