DünyaManşet

Stefan Füle 2013’de AB-Türkiye ilişkilerinden umutlu

0

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu Üyesi Stefan Füle, Türkiye-AB ilişkilerinde 2013’ün parlak bir yıl olabileceğini söyledi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la görüşmesinin ardından yazılı açıklama yapan Füle, katılım müzakerelerine yeni bir ivme kazandırılması çağrısında bulundu.

Füle, “Ortak hedefimizi yakalamak doğrultusunda yeni bir ivme yakalamak için daha da fazla çalışmamız gerekiyor” görüşünü belirtti.

Stefan Füle, “Eğer her iki taraf, Türkiye ve AB elinden gelenin azamisini yaparsa 2013 ümit verici bir yıl olabilir” ifadesini kullandı.

Türkiye ve AB arasındaki pozitif gündemde ilk sonuçların alınmaya başlandığını belirten Füle, bu aşamada katılım müzakerelerini hızlandıracak şartları oluşturmaya öncelik verilmesini istedi.

Füle, Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını imzalamasına paralel olarak AB Komisyonu’nun vize muafiyetiyle ilgili eylem planını kısa süre içinde Ankara’ya sunabileceğini belirtti.

AB’ye mesajlar

Fransa’nın Başkenti Paris’e yaptığı 2 günlük resmi ziyaret kapsamında temaslarına başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’da Ekonomik durum üzerinden AB’ye yüklendi. Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin yüzde 77’sinin de AB kaynaklı olduğunu belirteren bakan şöyle konuştu:

“AB, Türkiye’yi üye kabul etmiş olsa geçen yıl yüzde 1.5 yerine 1.8 büyüyecekti. Avrupa’da bugün 4 kişiden 1’i işsiz. Türkiye, AB’nin temiz hava sahasıdır, AB her yönüyle tıkanmıştır. AB Türkiye’yi alırsa Avrupa kazanır, almazsa Türkiye bundan bir şey kaybetmez.”

AB’ye verilen bir başka mesajı da AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’tan geldi. Bağış Strasbourg’daki temasları sırasında kaplumbağa desenli kravatıyla, AB’nin Türkiye’nin  üyelik sürecindeki hızını gösterip muhataplarına mesaj vermek istediği öğrenildi.

(Yeşil Gazete, CNN Türk)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.