ManşetTürkiyeUncategorized

AB ile geri kabul anlaşması askıya alındı

0

Türkiye, kendi topraklarından AB ülkelerine geçen sığınmacıları geri almayı öngören anlaşmayı, vaat edilenlerin gerçekleştirilmemesi gerekçesiyle askıya aldı. ABD’nin olası S-400 yaptırımlarına karşı adımlar da masada.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’yle (AB) geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurdu. 2016 yılında imzalanan ‘geri kabul’ anlaşması çerçevesinde, Türkiye kendi topraklarından AB ülkelerine geçen sığınmacıları geri almayı, AB de Türkiye’ye mali yardım yapmayı taahhüt etmişti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını durdurmak isteyen AB’nin Türkiye ile imzaladığı mülteci geri kabul anlaşmasının şartlarından biri de Türkiye’ye vize serbestisi tanınmasıydı. AB ise bunun için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriteri yerine getirmediği gerekçesiyle vize serbestisini henüz tanımadı. Bunun yanı sıra, Türkiye, AB’yi taahhüt ettiği mali yardımları da yapmamakla suçluyor.

İncirlik yorumu: Karşı adım atarız

Çavuşoğlu, S-400 sevkiyatının başlamasının ardından Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) gündeme gelen yaptırımları konusunda da belirsizlik olduğunu söyledi; “Trump bu yaptırımları uygulamak istemiyor” ifadesini kullandı. S-400 sisteminin en erken 2020’de aktif hale geleceğini söyleyen Çavuşoğlu,  “ABD’nin içinden farklı sesler geliyor” dedi. İncirlik üssünün kapatılmasına ilişkin soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “ABD’nin bize yönelik adımları olursa bizim de ABD’ye vereceğimiz cevaplar olacaktır, bu gayet doğal ama bu bizim tercihimizdir, tercih etmeyiz. İki NATO müttefiki olarak sürdürmek isteriz. ABD bize yönelik hasmane tutum sergilerse gizlimiz saklımız yok, karşı adımlar atarız. Türkiye’nin NATO’dan çıkarılabilmesi mümkün değildir. Bir ülke bile itiraz etse karar alınamaz.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.