DünyaEğitimİklim KriziManşet

Stanford Üniversitesi’nden 70 yıl sonra ilk fakülte: Sürdürülebilirlik Okulu

0

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde kurulu ve dünyanın en iyileri arasında sayılan Stanford Üniversitesi’nde, 70 yıl sonra ilk fakülte açıldı.

John Doerr ve Ann Doerr çiftinin yaptığı 1,1 milyar dolarlık (16 milyar 350 milyon lira) bağışla kurulan ‘Sürdürülebilirlik Okulu’, iklim krizi ve sürdürülebilirlik sorununa çözümler üretmeyi hedefliyor.

Tam adı Stanford Doerr School of Sustainability olan fakülteye sağlanan fon, bir seferde üniversiteye yapılan en fazla bağış olma özelliğini taşıyor.

Amazon’un erken yatırımcılarından, risk sermayedarı John Doerr ve eşi Ann Doerr konuyla ilgili, “Stanford insanlığın en büyük sorunlarına çözüm bulmak için hep esaslı adımlar atmıştır” dedi.

Yeni kurulan fakültenin toplam bütçesi ise 1,6 milyar dolar. 500 milyon dolarlık miktar, diğer aile ve şahısların bağışlarından oluşuyor.

Fakülte için 1.1 milyar dolar bağış yapan Doerr çifti.

Öğrenciler, personel ve mezunlar istemiş

Stanford- Doerr Sürdürülebilirlik Okulu’nin sitesinde yeni birimin hem üniversitesi kampüsünde hem de öğretim ve araştırmalarında acil iklim ve sürdürülebilirlik sorunları üzerindeki etkisini artırmanın yollarını arayacak  yeni birimin; öğrenciler, personel ve mezunların fikirleriyle ortaya çıktığı belirtiliyor.  

Fakültede halen mevcut birimler bir araya getirilecek: 

  • Dünya, Enerji ve Çevre Bilimleri Okulu
  • Stanford Woods Çevre Enstitüsü
  • Precourt Enerji Enstitüsü
  • İnşaat ve Çevre Mühendisliği Fakültesi
  • Hopkins Marine Station tesisleri.

Okuldaki mevcut birimlere üniversite genelinden öğretim üyeleri katılacak ve önümüzdeki on yıl içinde 60 yeni öğretim üyesi daha alınacak. Fakülte ayrıca  sosyal adalet, kurumsal ve ekonomik altyapı ve daha sürdürülebilir yaşam biçimlerine geçiş politikalarına odaklanan yeni bir Sürdürülebilir Toplumlar Enstitüsü’yle üniversitenin erişimini küresel olarak genişleten yeni bir Hızlandırılmış Sürdürülebilirlik Birimi’ni içerecek. 

Dünya sistem bilimi profesörü Kate Maher, Stanford-Doerr Sürdürülebilirlik Okulu’nun normalde tek bir akademik birimde bir araya gelmeyen benzersiz bir dizi disiplini bir araya getireceğini ve bu sayede topluluklar ve paydaşlarla farklı bir etkileşim yolu sağlayacağını söyledi. 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.