Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Sputnik V aşısı Türkiye’de üretilecek

0

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Türk ilaç şirketi Viscoran Ilaç ile Sputnik V koronavirüs aşısını Türkiye’de ortak üreteceklerini açıkladı.

Açıklamada RDIF ile yapılan anlaşma doğrultusunda Viscoran ilaç şirketinin, gelecek birkaç ay içinde tesislerinde üretime başlayacağı kaydedildi. Ayrıca Türk şirketinin, üretim kapasitesini artırmak adına başka üreticiler ile ortaklık yapabileceği de belirtildi.

Viscoran İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, geçtiğimiz aylarda yaptğı açıklamada, “Anlaşmayı yaparken üretimin Türkiye’de yapılmasını önerdik ve bu talebimiz kabul edildi. Teknoloji transferi Rusya’dan gelecek, üretim Türkiye’de olacak. Bir nevi yerli bir ürün olacak” diye konuşmuştu.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu CEO’su Kirill Dmitriev, anlaşmanın ardından Viscoran İlaç ile yapılan anlaşma, üretim kapasitemizi artırmayı ve Sputnik V tedarikini küresel olarak kolaylaştırmayı sağlıyor” dedi.

‘Etkinliği yüzde 97.6’

Ortak açıklamada Sputnik V’in avantajlarına ilişkin de şu ifadeler kullanıldı:

  • 5 Aralık 2020 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusya’da Sputnik V’nin her iki dozuyla aşılanmış kişilerden toplanan koronavirüs enfeksiyon oranına ilişkin verilerin analizine göre Sputnik V’nin etkinliği yüzde 97.6’dır.
  • Sputnik V aşısı, soğuk algınlığına neden olan ve binlerce yıldır var olan kanıtlanmış ve kapsamlı şekilde incelenmiş insan adenoviral vektörleri platformuna dayanmaktadır.
  • Sputnik V, aşılama sürecinde iki doz için iki farklı vektör kullanır ve böylece, her iki doz için de aynı uygulama mekanizmasını kullanan aşılardan daha uzun süre bağışıklık sağlar.
  • Yirmi yıldan uzun süredir yapılan 250’den fazla klinik çalışma ile adenoviral aşıların güvenliği ve etkinliğinin yanı sıra bunların uzun vadeli olumsuz etkilerinin olmadığı kanıtlanmıştır.
  • Sputnik V’nin neden olduğu ciddi bir alerji yoktur.
  • Sputnik V’nin, +2+8C olan saklama sıcaklığı, ek bir soğuk zincir altyapısına yatırım yapmaya gerek kalmadan, geleneksel bir buzdolabında saklanabileceği anlamına gelir.
  • Doz başına 10$’dan düşük olan fiyatı, Sputnik V’yi dünya çapında uygun fiyatlı bir hale getirmektedir.

You may also like

Comments

Comments are closed.