Hayvan HaklarıManşet

Soyu tükenmekte olan kara ayaklı gelincik klonlandı

0

Amerika Birleşik Devletleri merkezli Balıkçılık ve Doğal Hayat Servisi’nde görevli bilim insanları nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan kaya ayaklı gelincik türünü klonladı. Böylece klonlama uygulaması ilk kez nesli tükenmekte olan bir tür için kullanılmış oldu.

Elizabeth Ann ismi verilen klon, 30 yıl evvel yaşamış Willa isimli gelinciğin dondurulmuş hücreleri kullanılarak dünyaya geldi. 10 Aralık tarihinde dünyaya gelen Elizabeth Ann’in sağlık durumu ağır bir formda müşahede altında tutuluyor.

‘Yeni bir çağın habercisi’

1981 yılında Wyomingli bir çiftçinin sağlıklı bir küme hayvanı görene kadar soyunun tükendiği düşünülen kara ayaklı gelincikler, o tarihten bu yana korunaklı bölgelerde yetiştirilme programıyla gözlem altında tutuluyordu. Bu da genetik çeşitliliği daralttığı için sağlıklı kara ayaklı gelinciklerin dünyaya gelmesinde zorlukları beraberinde getiriyordu.

CNN’in aktardığına göre projede yer alan koruma organizasyonu Revive & Restore’un yönetici müdürü Ryan Phelan, bu klonlamayı yeni bir çağın habercisi olarak tanımladı. Phelan çalışmayı “Biyoçeşitlilik ve genetik kurtarma için bir kazanç” şeklinde nitelendirdi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.