EkolojiHayvan HaklarıManşet

Soyu tükenme riski olan köpekbalıkları ve vatozlar korumaya alınacak

0

Köpekbalıkları ve vatozlar için CITES toplantısında koruma kararı alındı. 40 ülke karara karşı çıktı.

Nesli Tükenmekte Olan Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) toplantısında, Meksika’nın soyu tükenme tehlikesi altında olan 18 köpekbalığı ve vatoz türünün korunmasına ilişkin teklifi kabul edildi. BBC’nin haberine göre, teklif, bu türlerin avlanmalarının türün hayatta kalmasını etkilemediği kanıtlanmadığı sürece ticaretinin yapılamaması anlamına geliyor. Ticari balıkçılıkta her yıl 100 milyon köpekbalığının avlandığı tahmin ediliyor.

En hızlı yüzen köpekbalığı türü olan Makos köpekbalıkları ,Akdeniz’de tamamen yok oldu ve Atlantik, Kuzey Pasifik ve Hint Okyanusu’ndaki sayıları hızla azalıyor.

40 ülke karşı çıktı

Teklife 102 ülke öneriye destek verirken, Çin, İzlanda, Japonya, Malezya ve Yeni Zelanda dahil 40 ülke karşı çıktı. Bazı ülkeler, mako köpekbalıklarının sayısının avlanma nedeniyle azaldığına dair yeterli kanıt bulunmadığını savundu.  Köpekbalıklarını korumak üzere kurulmuş Shark Trust’ın yöneticisi Ali Hood karar üzerine şunları söyledi: “Mako Köpekbalıklarının eti ve yüzgeçleri çok değerli. Özellikle açık denizlerde, on yıllardır kısıtlama olmadan yapılan avcılık, sayılarının önemli ölçüde azalmasına neden oldu.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.