GündemManşetTürkiye

Soylu: İstiklal’deki bombalı saldırıyı yapan kişi gözaltına alındı

0
Fotoğraf: İHA

İstanbul, Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi dün dünya kamuoyunun gündemine altı kişinin canına mal olan bombalı saldırıyla oturdu.

Patlamada altı kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin ise yaralandığı açıklandı. Yaralılar çevredeki hastanelerde tedavi altına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın aktardığına göre 81 kişiden 50’si taburcu oldu, iki kişinin ise durumu ağır.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bombayı bırakan kişi gözaltına alındı. Elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde PKK/PYD terör örgütü. Eylemin talimatının Kobani’den geldiği, eylemi yapanın Afrin’den geçtiği konusunda değerlendirmemiz var” diyerek bombalı saldırıyı yapan şahsın yakalandığını duyurdu.

Olay Türkiye’nin en sembolik caddelerinden ve turistlerin uğrak yeri olan İstiklal Caddesi’nde 16.20 sıralarında meydana geldi. Pazar günü olması nedeniyle de daha da kalabalık olan caddede patlamanın yaşandığı ana ilişkin kamera görüntüleri de yayınlandı.

İstiklal Caddesi’nde gece saatlerine kadar süren incelemelerin ardından cadde yaya trafiğine açıldı ve caddedeki banklar kaldırıldı.

Yayın yasağı ve kısıtlama

Mis Sokak’ı İstiklal Caddesi girişinde gerçekleşen patlama sonrası, sosyal medyaya kısıtlama getirildi. Twitter, Youtube, Instagram gibi sosyal medya uygulamalarına erişim sağlanamadı. Aynı zamanda olayla ilgili yayın yasağı verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, korku ve paniğe yol açabilecek paylaşımlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.

Ardından patlamayla ilgili sekiz savcı ve iki başsavcı vekili görevlendirildi.

Fotoğraf: DHA

Olayın ardından yapılan açıklamalar

Bombalı saldırının ardından olay yerinde hayatını kaybedenlerin kimliğine ilişkin ilk açıklama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan geldi. Yanık, sosyal medya hesabından açıklama yaparak, bombalı saldırıda Bakanlık çalışanlarından Yusuf Meydan’ın ve kızı Ecrin’in hayatını kaybettiğini duyurdu.

Soylu, patlama nedeniyle 1984 İstanbul doğumlu Arzu Özsoy ve 2007 Ereğli doğumlu kızı Yağmur Uçar, 1988 Palu doğumlu Yusuf Meydan, 2013 Seyhan doğumlu Ecrin Meydan, 1982 Gümüşhane doğumlu Adem Topkara ile 1995 Rize doğumlu eşi Mukaddes Elif Topkara’nın öldüğünü duyurdu.

Soylu’dan PKK/PYD açıklaması

Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bombalı saldırının gerçekleştiği bölgede incelemede bulunarak açıklamalarda bulundu. Soylu, bombayı bırakan kişinin gözaltına alındığını ve saldırıyı PKK/PYD örgütünün gerçekleştirdiğini söyledi ve ekledi:

“Amerika’dan yapılan taziye mesajının da katilin olay yerine ilk gelenlerden birisi olduğu gibi bir değerlendirmenin esas olduğunu düşünüyorum.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Kesin olarak bu ‘terördür’ dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, Valimin bize aktardığı ilk bilgi burada bir terör kokusu var. Şu an itibarıyla ilk tespitler oradaki kaçışmalar vesaire falan, bir kadının bu işte rol oynadığı noktasında” demişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Bir kadın bir bankta 40-45 dakika kadar oturuyor, kalktıktan bir süre sonra patlama oluyor” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ise provokatif içerikli paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 25 hesap için hukuki işlem başlatıldığını bildirdi.

Dünyadan da mesajlar geldi

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, bombalı saldırının ardınan şu mesajı verdi:

“Terörle mücadelede NATO müttefikimiz Türkiye ile omuz omuzayız.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “İstanbul’dan şoke edici görüntüler geldi. Tüm Türk halkına ve etkilenenlere en derin başsağlığı dileklerimi sunuyorum. NATO, müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içerisindedir” dedi.

Fransa lideri Emmanul Macron ise Türkçe taziye mesajını Twitter’den paylaştı:

“Milletimiz için oldukça anlamlı olan bu günde, tam da 13 Kasım 2015 tarihinde hayatını kaybedenleri anarken, Türk halkı kalbinden, İstanbul’dan, saldırıya uğradı. Türk insanına mesajımız : acınızı paylaşıyoruz. Başımiz sağ olsun. Terörle mücadelede yanınızdayız.”

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de Türkçe olarak taziyelerini gönderdi:

“İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada çok sayıda can kaybı ve yaralı olduğu haberini derin üzüntüyle öğrendim. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimi sunuyorum ve yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır.”

İsrail lideri Isaac Herzog ise şu mesajı paylaştı:

“İstanbul’da masum sivilleri hedef alan alçak bombalama haberiyle sarsıldım. İsrail halkı adına Türk dostlarımıza ve kurbanların ailelerine en derin taziyelerimizi iletiyorum. Tüm dünya teröre karşı müşterek ve kararlı bir duruş sergilemelidir.”

New York Times’ten tepki çeken haber paylaşımı

ABD merkezli yayın organı New York Times (NYT) “Her yıl dünyanın dört bir yanından Türkiye’yi ziyaret eden on milyonlarca turistin çoğu, Pazar günkü bombalamanın gerçekleştiği bölgede vakit geçiriyor” ifadelerini kullanarak caddedeki turist varlığına dikkat çekti. Gazeteye  Taksim’de Türk vatandaşlarının da yoğun olduğu hatırlatıldı, tepki gösterildi. Paylaşımın kaldırılması istendi.

Olayın ardından hedef gösterildi

Zafer Partili Adem Taşkaya, saldırının faili olarak avukat Jiyan Tosun’u hedef gösterdi. Tosun o sırada müvekkiliyle karakolda olduğunu söyledi. Hedef gösterilen Avukat Jiyan Tosun tehditler aldığını ve akabinde can güvenliği için savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu aktardı.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.