Doğa MücadelesiManşet

Sosyal medya üzerinden #Madde75GeriÇekilsin kampanyası

0

20 Ağustos Cumartesi günü sabaha karşı Türkiye Varlık Fonu yasası mecliste onaylandı. Bu torba yasa ile beraber, doğayı şirketlere teslim eden, kömür ve nükleer gibi enerji konusunu da yakından ilgilendiren Madde 75 de meclisten geçmiş oldu.

Bakanlar Kurulu’nun hiçbir denetimden geçmeden, projelerin hiçbir değerlendirilmesi yapılmadan verebileceği bu imtiyazlara olanak sağlayan #Madde75GeriÇekilsin  diye daha çok ses çıkarmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye ihtiyaç olduğunu düşünen doğa savunucuları, birçok sivil toplum kuruluşu, yerel hareket ve aktivist 25 Ağustos Perşembe günü sabah 9:30’dan itibaren yoğun bir biçimde açıklamalar yapacak ve twitter /facebook kampanyaları yürütecek. Kampanya kapsamında #Madde75GeriÇekilsin hashtagi ile Perşembe sabahından itibaren paylaşımlar yapılacak

30

 

Madde 75’in torba yasadan çıkarılması için 19 Ağustos ve 20 Ağustos’ta sivil toplum temsilcileri ve aktivistler hem mecliste hem de sosyal medyada #Madde75GeriÇekilsin diye kampanyalar yürütmüş. Onlarca kişinin meclisi aramasına, aktivistlerin milletvekillerine bu yasaya dair bilgi vermesine ve sosyal medyadan tepki verilmesine rağmen yasa onaylandı. Ancak halen geç değil, yasa halen Cumhurbaşkanlığında, son onay sürecinde. Doğa savunucusu hukuk insanları ayrıca, Cumhurbaşkanı onaylasa dahi devamında hukuki yolların deneneceğini belirtiyor.

28

Madde 75 şirketlere büyük imtiyazlar sağlıyor. Kamu kaynaklarının, hiçbir denetime sunulmadan şirketlere verilmesini olanaklı hale getiriyor.  İzinsiz ve lisanssız yatırımı onaylama konusunda, Bakanlar Kurulu tek yetkili olabilecek. Bakanlar Kurulu’nun kriteri belli olmayan bir biçimde belirleyeceği projeler hiçbir denetimden ( Orman, Mera, Çevre, Kıyı Koruma  vb. Kanun maddeleri hiçe sayılarak ) geçmeden faaliyete başlayabilecek.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.