İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

Sosyal Medya Başkanlığı geliyor: ‘Yalan haber’e beş yıla kadar hapis

0
AKP‘nin, sosyal medya üzerinde çalıştığı yasal düzenlemede sona gelindi. Yeni dönemde Meclis’e getirilmesi planlanan yasal düzenleme ile sosyal medyada “yalan haber yapan, yayan ve hakaret edene”,  Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ceza tanımlanması yapılacak. TCK’da, “dezenformasyon ve mizenformasyon gibi yeni suçlar yer alacak.

Kanundaki mevcut suçlarda uygulanan artırım sebepleri sosyal medya aracılığıyla işlenen suçlar için de geçerli olacak. Örneğin, TCK’nın 125’inci maddesinde kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.

‘Denetleme’ mekanizması

Çalışmada “yalan haberi” üreten ve yayanları denetleyecek bir mekanizmanın kurulması da öngörülüyor. Buna göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) içerisinde sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek “Sosyal Medya Başkanlığı” kurulacak.

BTK bünyesinde zaten İnternet Daire Başkanlığı‘nın bulunduğunu, söz konusu başkanlık içerisinde bir ‘sosyal medya’ biriminin oluşturulabileceğini aktaran AKP kurmayları “‘Sahte gerçeklik’ üzerinden toplumlar üzerinde çok ciddi algı operasyonları yapılıyor. O yüzden AB, dezenformasyonla mücadeleye çok büyük önem atfediyor. Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesinde bu konuda önemli yasal düzenlemeler var” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.