Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Ekokurgu

Ekolojik Sorunların Çözüm Yolu Olarak Edebiyat

Ekolojik felaketler ve zararlarıyla mücadele etmenin birden fazla yolu vardır. Bu mücadelenin bir boyutu egemen yapının değiştirilmesi ise öteki ekolojik bilgelik ve doğayla empati yapmaktır. Doğaya tahakküm kuran değil, doğanın bir parçası olduğunu düşünen bireyler için edebiyat yeni umut kapıları açar.

Ekokurgu, edebiyatta doğa ve çevrenin nasıl algılandığını, onlara karşı işlenmiş suçların neler olduğunu, nasıl işlendiğini ve bunlar için ne gibi çözüm yolları geliştirildiğini araştırmıştır. 21. yüzyılda yazılan ABD kökenli ekokurgu eserler incelenip, günümüz ve sonrasına ışık tutacak çözümlemeler yapılmıştır. Edebiyat varsa hala umut vardır.

Sezgin Toska, insanları edebiyat ve edebiyat çalışmaları aracılığıyla ekoloji ve sürdürülebilir yaşam üzerine bir kez daha düşünmeye ve harekete geçmek için edebiyattan ilham almaya davet ediyor. Ekokurgunun geniş yelpazesi edebiyatı ekolojik sorunların çözüm yolu haline getiriyor.

Elinizdeki kitap göz göre göre yitip gidenleri çaresizce izlerken etrafımızı çevreleyen, üstümüzü örten, içimize işleyen gücün, egemenliğin sembolü kara bulutların aslında birer beton, bükülmez demir, çözünmez kimyasal gibi inşa edilmesine karşın romantizm, sevgi, emek ve umut ile çözüleceğinin resmidir.

Ekokurgu
Sezgin Toska
Yeni İnsan Yayınevi
2017
 

İstanbul’un Doğal Bitkileri

 

Araştırmacılar ve doğa tutkunları için önemli bir kaynakça niteliğindeki “İstanbul’un Doğal Bitkileri” kitabı; İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanı ve ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik’in yıllar süren araştırmalarının bir ürünü. 1152 sayfadan oluşan kitap, İstanbul’un bitki çeşitliliğini gözler önüne seriyor. 8 bin 500 yıllık tarihi bir kent olan İstanbul’daki kentleşme politikaları, yoğun nüfus baskısıyla birlikte bazı bitki türlerini doğrudan etkiliyor. Ünal Akkemik, hazırladığı bu kapsamlı çalışmayla; bu eşsiz coğrafyayı paylaştığımız doğal hayata ve kent içinde bulunan bitkilere ilgi gösterirken, ilgiye bilgi katmayı da öneriyor. Üç iklim ve flora kuşağının kesişme noktasında bulunan İstanbul, dikkat çeken bir bitki tür sayısına sahip. İstanbul’da yaklaşık 2200 bitki türünün varlığını saptayan Prof. Dr. Ünal Akkemik, kitabında 982 tanesine yer verdi. Bitki tanımını kolaylaştıran fotoğraflarla desteklenen hacimli çalışmasını çiçek renklerine göre 9 ayrı bölümde kurguladı. Kitapta, İstanbul’da yok olma tehlikesi altındaki türleri de incelemeniz mümkün.

 
İstanbul’un Doğal Bitkileri
Ünal Akkemik
Çekül
2017  

 

Marmara’da Hayat Var Şimdilik

Aslında insanoğlunun doğayı öldürmesi söz konusu olamaz,buna gücü yetmez.Doğa öyle bir güçtür ki,her şartta kendine özgü bir sistem kurar ve bu sistemi sürdürür.Burada gözdem kaçırılmaması gereken gerçek,çevrenin kirletilmesi,bozulması aslında insanoğlunun yaşam şartlarının bozulmasıdır.Yaşadığımız süreç,aslında kendi yaşam şartlarımızın kendimiz tarafından bozulup,zarar görecek olan da bizleriz.

Çünkü, bizim için önemli olan uskumrular gidecek,yerlerine deniz yıldızları gelecek,sinaritler yok olacak,yerlerini horozbinalar dolduracak,ıstakozlar başka denizlere gidecek,yerlerine çağanozlar gelecek,denizlerin akciğeri olan erişteler(Posedonia),çeşitli yosunlar yok olacak,yerlerini,aslında kirlilik belirtisi olan çeşitli algler alacak.

Sonuçta denizde yaşam hep olacak,ama o yaşam bizim için yeterli olmayacak.Karşı karşıya olduğumuz budur.

 

Marmara’da Hayat Var Şimdilik
Ateş Evirgen Edanur Topçu Serço Ekşiyan
Adalı Yayınları
2016
 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.