Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Zehirsiz Ev

35-Zehirsiz evMercan Yurdakuler Uluengin temizlik konusunda annelikle başlayan farkındalık süreciyle gelişen yolunda edindiği birikimi bu kitapta bir araya getiriyor. Malzemeler, tarifler, pratik uygulamalar ve bu yolda başvurabileceğiniz adresler bir arada. Zehirsiz Ev yıllar içinde biriken bilgilerin, büyükannelerimizden kalma saf tariflerin günümüzdeki karşılığı. Yazar öğrendiklerini bu alanda kulak verilebilecek herkesin adresini göstererek, dahası “Beraber büyüyebiliriz,” diyerek anlatıyor. Mercan Yurdakuler Uluengin asırlık bir çınarın kırılmış dalını aynı ağacın hemen dibine, büyüdüğü o verimli toprağa tekrar dikiyor. Onun orada tekrar filizleneceğine, ait olduğu ağacın köküyle buluşacağına olan inancı tam. Diktikten sonra ilk cansuyunu verdiği o dalı koruyup kollamaya var mısınız? (Tanıtım Bülteni’nden)

“Elinizdeki kitap, içeriğinden emin olduğumuz, doğanın sağlığına ve kendi sağlığımıza zararlı olmadığını bildiğimiz, yüzlerce yıldır insanoğlu tarafından kullanılagelen reçeteleri içeriyor. Bununla kalmıyor, hazır ürünlerin içerik listelerindeki zararlı maddeler hakkında bilgi veriyor. Hem bilgi hazinemizi genişletiyor hem de umut dolu çözümler sunuyor. Bu yolla gündelik yaşamımıza çok küçük gibi görünen ama çok anlamlı bir dokunuş yapmamız için yol gösteriyor. ”
Güneşin Aydemir
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Zehirsiz Ev
Mercan Yurdakuler Uluengin
Modus Kitap
2016

Çevre Tarihine Giriş

33-Çevre Tarihi’Sadece insanların değil,insanların da içinde yer aldığı doğal çevredeki canlı-cansız tüm varlıkların ve bu varlıklar arasındaki etkileşimin yazılması gereken bir tarihi olduğu düşüncesini savunan çevre tarihi yaklaşımı,insan ve toplum bilim çalışmalarına getirilmiş en yenilikçi ve en kapsayıcı yorum/izah tarzlarından biridir.İnsanın çevre,çevreninde insan üzerindeki etkisine özel bir vurgu yapan çevre tarihi;siyasi,askeri,sosyal,iktisadi ve kültürel tarih gibi geleneksel tarih yazım şekillerine ilave edilecek ve bunlar üzerine yeniden düşünmemizi sağlayacak devrimci bir niteliğe sahiptir.Antik döneme uzanan öncüleri olmakla birlikte 1960’lar ve 70’lerden bu yana kapsamı ve hedefleri belirli bir alan olarak ABD’den Rusya’ya,Brezilya’dan Hindistan’a dünyanın farklı coğrafyalarında icra edilen bu yeni tarihçilik biçemi,ülkemizde de bilinir ve uygulanır hale gelmiştir.

Elinizdeki kitap,çevre tarihine meraklı öğrenciler ve araştırmacılar için rehber eser niteliğindeki What is Environmental History? (Cambridge:Polity,2006) başlıklı çalışmanın çevirisidir.Alanın öncü ve üretken isimlerinden J.Donald Hughes tarafından kaleme alınan bu eser,gerek sağladığı kapsamlı bakış açısı gerekse konuları ele alış şekliyle kısa sürede baş ucu kitabı olma hüviyeti kazanmıştır.’’

‘’Hughes’un kitabı bize bu tür incelemeleri yapmak için hangi kavramları kullanmamız gerektiği konusunda yol gösterici olmakla birlikte hangi çevre tarihi kaynaklarına bakmamız gerektiğini de yetkinlikle göstermektedir.Ben kendi hesabıma bu kitabı eline alan ve şöyle bir karıştıran herkesin kendi özel kütüphanesi için bir tane edinmek isteyeceğinden eminim.Hughes’un bu kitabı,tüm lisans ve lisansüstü tarih öğrencilerinin yanı sıra amatör ya da profesyonel tarihle uğraşan herkese faydalı olacaktır.’’ Selçuk DURSUN,ODTÜ Tarih Bölümü (Tanıtım Bülteni’nden)

Çevre Tarihine Giriş
J. Donald Hughes
Çeviren: Fatih Çalışır
İpek Üniversitesi Yayınları
2016

Çocuk Çevre Doğa
Çevre ve Yurttaşlık Eğitimi

34-çocuk çevreÇevre ve doğa son yılların en çok konuşulan konusu. Sadece konuşmakla da kalınmıyor; araştırmalar, yayınlar, uluslararası sözleşmeler, küresel eylemler de yapılıyor; yeni bilim dalları kuruluyor, kavramlar, kuramlar üretiliyor. Bütün bu çalışmaların vardığı son nokta “eğitim”dir. Bugünün ve geleceğin kuşaklarına çevre ve doğa farkındalığı kazandırmak; sorumlu yurttaş kimliği, sürdürülebilir gelişim bilinci, bilim okuryazarlığı becerisi, çevre ahlakı anlayışı edindirmek bu yeni eğitim hareketinin temelidir. Koruma eğitiminden ekolojik eğitime doğru bütüncül bir gelişim söz konusudur. Çevre-temelli eğitim, yertemelli eğitim, topluluktemelli eğitim, çokkültürlü eğitim, biyoçeşitlilik eğitimi, ekolojik adalet eğitimi bu alandaki yepyeni kavram ve yaklaşımlardır.

Öte yandan, sayısız bilim dalı bu alanda doğrudan ya da dolaylı çaba harcamaktadır: Çevresel psikoloji, çevresel sosyoloji, ekolojik psikoloji, kültürel antropoloji, okul psikolojisi, oyun psikolojisi, folkbiyoloji, deneyimsel pedagojiler vb. Ayrıca müzebilim, sağlık bilimleri, peyzaj mimarlığı, kent coğrafyası, toplumsal tarih vb.

Prof. Dr. Bekir Onur’un kitabı; çocuk-çevre-doğa bağlamında bütün bu kavramları, kuramları, bilim dallarını, eğitim yöntemlerini ve etkinliklerini inceleyen, değerlendiren geniş kapsamlı, çok kaynaklı bir çalışmadır. (Tanıtım Bülteni’nden)

Çocuk Çevre Doğa
Çevre ve Yurttaşlık Eğitimi
Bekir Onur
İmge Yayınları
2016

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.