EnerjiManşet

Çan ilçesindeki termik santralde patlama, can kaybı var!

0

Çok sayıda kömürle çalışan termik santralin bulunduğu ve yerel halkın tüm itirazlarına rağmen yenilerinin planlandığı Çanakkale bu sefer bir iş cinayetiyle gündeme geldi.

Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Termik Santrali’nde işçilerin conta değiştirdiği sırada buhar kazanında sıkışma nedeniyle patlama meydana geldi.

Patlamada, işçilerden Ferdi Mutlu yaşamını yitirdi, Onur Terzi ağır yaralandı.

“Üzgünüz, haklıyız ve kızgınız”

Çanakkale’nin Çan İlçesinde bulunan bir termik santralde meydana gelen patlamaya ilişkin Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği açıklamada bulundu.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklaması şöyle:

Üzgünüz. Çünkü; bugün Çanakkale’nin Çan ilçesindeki 18 Mart Termik Santrali’nde bir patlama meydana geldi. Patlama sonrası ne yazık ki Ferdi Mutlu vefat etti. Onur Terzi ise ağır yaralandı. Bu kaza sonucu yaşamını yitiren kardeşimize rahmet, ailesine de baş sağlığı ve sabır diliyoruz. Onur Terzi’nin de en kısa zamanda sağlığına kavuşması en büyük dileğimiz.  

Haklıyız. Çünkü; keşke, “Biz demiştik” demek zorunda kalmasaydık. Çok değil 1,5 ay önce Çan-2 Termik Santrali’nde kazan patlaması olmuş, çevreciler o zaman da yetkilileri uyarmıştı. O zaman kaza ucuz atlatılmıştı. Fakat ne yazık ki bu seferki kaza öyle olmadı. Termik santraller, doğaya, tarıma, havaya, ormana, hayvana, insana, kısacası her şeye zarar veriyor, vermeye de devam edecek! 

Kızgınız. Çünkü; ne kadar uyarsak da, davalar açılsa da, köylü “istemiyoruz” dese de dinlemediniz. Şimdi siz açıklayın bu bir kaza mı yoksa cinayet mi! Bu yaşananlardan hiç ders çıkarmıyorsunuz. Çan’ı termiğin isine boğduğunuz yetmiyormuş gibi yenilerini yapmaya, desteklemeye devam ediyorsunuz. Çan İçdaş Helvacı Termik Santrali projesini yapmak için diretiyor, ÇED toplantılarıyla halka termiğin ne derecede temiz ve güvenilir olduğu yalanını söylemek için 15 Kasım’daki halkın katılım toplantısını bekliyorsunuz. 

Bizse yaşam savunucuları olarak köylerde ve mahkemelerde termik santrallerin zararlarını anlatmaktan vaz geçmeyeceğiz. Kazdağı’nda uçan kuşu, dalından düşen her yaprağı, göğe özgürce uzanan ağaçları, güvenlik önlemleri alınmadan çalıştırılan her işçiyi, temiz hava soluma hakkı elinden alınan vatandaşları savunmaya devam edeceğiz.

“Termik santraller ölüm saçmaktadır”

Çanakkale’nin Çan İlçesinde bulunan bir termik santralde meydana gelen patlamaya ilişkin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulundu.

1 kişinin öldüğü bir kişinin de yaralandığı Çanakkale’nin Çan İlçesinde bulunan bir termik santralde meydana gelen patlamaya ilişkin Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Türkiye’de en ileri teknoloji ile çalışan termik santral olduğu iddia edilen Çanakkale Çan Termik Santrali’nde bir patlama daha meydana geldi. Patlamada hayatını kaybeden yurttaşımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşımıza acil şifalar diliyorum.” dedi.

Büyükerşen, şöyle devam etti:

“Kömürlü termik santraller ne kadar teknoloji ile donatılırsa donatılsın ölüm saçmaktadır. Güzel şehrimiz Eskişehir’e yapılması planlanan ve zehir saçacak kömürlü termik santrali de istemiyoruz. Eskişehir Kıymetlidir!”

 

(Yeşil Gazete, ABC Gazetesi)

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.