İklim KriziDünyaManşet

Son beş yılda üçüncü rekor sıcaklık

0

ABD merkezli Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi‘ne (UOAD) göre dünya nüfusunun yüzde 90’ının yaşadığı kuzey yarımkürede 2020 sıcaklık rekoru kırıldı.

UOAD’ın ölçümlerine göre Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki sıcaklık ortalaması 20. yüzyıl ortalamasının 1.17 santigrat derece üzerine çıktı.

Küresel ölçekte tarihin en sıcak on ağustos ayı, 1998’den sonra gerçekleşti, bunların beşi ise 2015’ten sonraydı. 2016 ve 2019 yıllarındaki rekor yaz sıcaklıklarının ardından bu yılki yeni rekorla birlikte son beş yılda üçüncü sıcaklık rekoru da kırılmış oldu.

WMO ‘tehlikeli’ uyarısı yapmıştı

Öte yandan Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) de geçtiğimiz günlerde, atmosferdeki sera gazı salınımının koronavirüs salgınına rağmen rekor seviyede olduğu ve küresel sıcaklık artışının gelecek beş yılda 2,7 santigrat derece artışla “tehlikeli” seviyelere ulaşabileceği uyarısında bulunmuştu.

UOAD tarafından yayımlanan yazıda geçen diğer değerlendirmeler şu şekilde:

  • Kuzey Buz Denizi erimeye devam ediyor: Kuzey Buz Denizi’ndeki buzullar, ağustos ayında rekor seviyede küçüldü. Yüzde 29,4 ile 1981-2010 ortalamasının altına düştü.
  • Kıtalar ısınıyor: Kuzey Amerika ve Avrupa bu yıl en  sıcak ağustosu, Güney Amerika ve Avustralya en sıcak dördüncü ağustosu yaşadı.
  • 2020 yılı ciddi ölçüde sıcak bir yıl oldu:  Avrupa, Asya ve Karayipler en sıcak Ocak-Ağustos dönemini yaşadı. Güney Amerika‘daki ortalama sıcaklıksa şimdiye kadarki en yüksek ikinci sıcaklık oldu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.