DünyaManşet

Sömürgeci heykellerine öfkeden Roosevelt de nasibini aldı

0

George Floyd‘un öldürülmesiyle birlikte başlayan ve ABD‘den dünyaya yayılan ırkçılık karşıtı protesto gösterilerinde sömürgecilerin ve köle tacirlerinin heykelleri göstericiler tarafından hedef alınırken, bir haber de New York‘taki Doğa Tarihi Müzesi’nden geldi.

Müze yönetimi, müzenin girişindeki basamaklarda 80 yıldır sergilenen Theodore Roosevelt heykelinin kaldırılacağını açıkladı.

Trump: Saçma, yapmayın.

1901-1909 yılları arasında ABD’nin 26’ncı başkanı olan Roosevelt’in bir torunu “Heykel Roosevelt’in mirasını yansıtmıyor” diyerek karara destek verirken, ABD Başkanı Donald Trump, Müze’nin kararını Twitter hesabından “Saçma, yapmayın” diye yorumladı.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, müze yönetiminin Roosevelt’in bronz heykelinin “siyahları ve yerlileri boyun eğmiş ve daha aşağı bir ırkmış gibi tasvir etmesi” nedeniyle kaldırılmasını istediğini belirtti ve Belediye’nin kararına destek verdi.

Sorun Roosevelt değil, kompozisyon

Heykelde at üzerindeki Roosevelt’in bir yanında bir yerli, diğer tarafında da bir siyah duruyor.

Müze Başkanı Ellen Futter, dünyanın “sistematik ırkçılığın güçlü ve acı veren sembollerine odaklandığını” belirterek kararlarının Roosevelt’e karşı değil, heykelin kompozisyonuna karşı olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Siyah ABD vatandaşı George Floyd, 25 Mayıs’ta Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alınırken beyaz bir polisin uzun süre boğazıyla diziyle basması nedeniyle boğularak can vermişti. Cinayetin görüntüleri sosyal medyada yayılmış, Minneapolis başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinde ırkçı polis şiddetine karşı protestolar yapılmıştı.

Protestolar birkaç hafta içinde tüm dünyaya yayılmış, Avrupa’nın pek çok kentinde sömürgecilerin mirasına karşı isyanın fitilini ateşlemişti.

İngiltere’de 80.000’den fazla Afrikalıyı Amerika kıtasına köle olarak satan ünlü köle taciri Edward Colston‘ın heykeli sökülüp nehre atılırken eski başbakanlardan Winston Churchill’in heykeli plakalarla kaplanarak korumaya alınmıştı.

ABD’de köleliği destekleyen Konfederasyon eyaletlerin liderlerine ait heykeller yıkılırken Avrupalı sömürgecilere Amerika kıtasının kapılarını açan İtalyan kaşif Kristof Kolomb‘un heykelleri de hedef alınmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.