Doğa MücadelesiManşet

Soma Yırca’da köylüler #ZeytinimiKesme diyor

0

Kolin Şirketler Grubu kömürlü termik santral yapmak amacıyla hukuksuz olarak Soma Yırca Köyü’ndeki zeytin ağaçlarını yeniden kesmeye başladı.

 

Bugün Soma Yırcalılar kesilen 475 zeytin ağacını temsilen, 5 adet kesilmiş ağacı da yanına alarak Manisa Valisi’ne görevini hatırlatmak için Manisa Valiliği’nin önüne gitti. Ağaçlar valiliğin önüne yığıldı ve köylüler CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile beraber basın açıklaması yaptılar.

4 yırca...

Vali’den zeytinlerin kesilmesini önlemesini, suç işleyen Kolin şirketinin faaliyetini acilen durdurmasını istediler. İhtiyaçlarının bir tane daha termik santral değil, zeytinliklerini, yaşamlarını korumak olduğunu belirttiler. Daha sonra 30 kadar Yırcalı, Milletvekili Özgür Özel ile birlikte vali ile görüşmeye çıktı. Greenpeace avukatı Deniz Bayram da görüşmeye katıldı. Manisa Valisi yerinde olmadığı için Vali Yardımcısı ile görüştüler. Acele kamulaştırmayı dayanak göstererek ağaç kesiminin yasal olduğunu iddia eden valilik makamına görevlerini hatırlattılar ve süregelen hukuksuzluğun altını çizdiler.

17 Eylül tarihinde Kolin Şirketler Grubu zeytin bahçelerine girerek 13 ağacı hukuksuz olarak, bahçelerle dozerle girerek kesmişti. Dün ve ondan önceki günde toplamda 475 zeytin ağacı, aralarında asırlık ağaçlar da olmak üzere, şirket tarafından susturucu takılmış motorlu testere ile kesildi. “Ağacı keserim, cezasını öderim” mantığıyla hareket eden şirket çalışanları, testere sesine gelen köylüler kesim alanına gelince yüzlerini saklayarak araçlarına binip kaçtılar.

3 yırca

Yapılması planlanan Kömürlü Termik Santral için Yırcalıların toplamda 400 dönüm olan bahçesine acele kamulaştırma kararı çıkarılmış ve şirket tarafından arazinin çevresi dikenli telle çevrilmişti. Ancak bu karar yasa gereğince ancak savaş ve OHAL halinde çıkarılabileceğinden karşı dava açıldı. Acele kamulaştırma davası henüz sonuçlanmadı. Ayrıca arazinin tarım arazisi olduğu yani tarım dışı faaliyetler için kullanılamayacağı, yapılması planlanan projenin imar planı ve dolayısıyla imar izni olmadığı ve şirketin ÇED raporu başvurusunda bile bulunmadığı ortaya çıktı

Nöbet evinin etrafındaki arazi Kolin’e verildi

Bugün gerçekleşen eskiden köyün ortak arazisi olan ve yeni yasayla artık belediyenin olan bahçelerdeki zeytinlerin toplanması için olan ihalelerde, Yırca köyü ihalesine Kolin Şirketler Grubu da katıldı ve nöbet evinin etrafında, çitlerin hemen içerisindeki alan için olan ihaleyi kazandı. 

Dayanışma Büyüyor: 20:00’de #ZeytinimiKesme Kampanyası

2 yırca

Yırca köyünde zeytinlikler için verilen mücadele dayanışmayla büyüyor ve mücadele alanları birleşiyor. Bugün saat 18:00’de DİSK, Yırcalılarla dayanışmak için nöbet evine ve Yırca Köyü’ne geldi.

David Harvey de #ZeytinimiKesme dedi

Bu akşam 20:00’da twitter’da #ZeytinimiKesme kampanyası başlıyor. Şu anda İzmir’de bulunan ve dünyanın önde gelen sosyal kuramcılarından antropoloji profesörü David Harvey de #ZeytinimiKesme dedi!

1 davidharvey

Nöbet Evi’nde Cuma Günü Şenlikli Direniş

Cumartesi günü işçi örgütleri, sendikalar ve Praksis’in de katılımıyla Soma Yırca Köyü nöbet evinde direnişte şenlik var!

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.