EmekManşetTürkiye

Soma davası yeniden başladı: Katilleri üç kuruş daha kazansın diye katledildiler

0
soma_davasi
Fotoğraf: Toplumsal Özgürlük Partisi

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirmesine neden olan faciaya ilişkin açılan Soma davasında Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nin üç üyesinin değişmesinin ardından dört sanık yeniden yargılanmaya başladı.

Değişikliğin ardından sanıklar hakkında verilen “olası kasıtla ölüme neden olma suçundan ceza verilmesi” yönündeki karar bozularak, sanıklara daha az ceza verilmesine neden olacak olan “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan ceza istenmişti.

Soma davasındaki sanıklar ise şu şekilde: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt.

‘Yargıtay’ın kararı bizi derinden yaraladı’

Duruşma öncesi madenci aileleri eski Akhisar’da gar önünde bir araya gelerek duruşmanın görüleceği salona yürüyüş düzenledi. 301 maden işçisinin isminin yazılı olduğu pankart açan aileler sık sık, “Somayı unutma unutturma”, “301’in hesabı sorulacak”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları attı.

Akhisar Adliyesi önünde ise açıklama yapıldı. ANKA’nın aktardığına göre Babası Erdoğan Köse’yi kaybeden Berkan Köse, şunları söyledi:

Tam 7 yıl oldu, 301 canımızı yitireli. Maden katliamında ihmal yüzünden, patronun daha fazla kar hırsı yüzünden can verdi 301 maden emekçisi. Patronlar, bu katliamın gerçek sorumlularıdır ve  yargılanmalıdır. Yargıtay’ın verdiği karar bir kez daha bizi derinden yaraladı. Canlarımızı alanlar ellerini kollarını sallaya sallaya geziyor.  Bunun adı adalet değil bunun adı sosyal cinayet düzenidir. Ne olursa olsun adalet sağlanana kadar buradayız.”

Basının alınmamasına avukatlardan itiraz

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ilk etapta basın mensupları duruşma salonuna alınmadı.

Evrensel’in haberine göre avukatlar celse başında söz alarak basının dışarda bekletilmesine itiraz etti. Avukatların itirazı üzerine basın mensupları duruşma salonuna alındı.

Soma Davası öncesi yürüyüş. Fotoğraf: Dilek Dindar

Sanık Gürkan: Ortada bir suç yok

Celsede ilk olarak sanık Can Gürkan SEGBİS ile bağlanarak savunma yaptı. Gürkan’ın “Hepimiz bir acı yaşadık. Bunun farkındayız” demesi üzerine aileler, “Neyin farkındasınız, bizim çocuklarımız öldü sen ise dışardasın, Yargıtay’ı kaça aldın?” diye tepki gösterdi.

Sanık avukatının ortada bir suç olmadığını söylemesi üzerine aileler, “301 insan öldürdünüz suç değil mi! Senaryo belli, bize ve vicdanınıza saygınız varsa buraya gelin” dedi.

Atalay: Yargıtay kararı bir paçavra

Söz alan müşteki avukatlarından Can Atalay, Yargıtay’ın karar dosyasını göstererek, “Bu bir paçavradır. Bütün bu feryat paçavraya karşıdır. Bu paçavraya ne kadar para harcadılar, hangi cemaatlerle iş tuttular bilmiyoruz ama buna boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itiraz kararını bilinçli bir şekilde 18 Ocak’a denk getirdiğini dile getiren Atalay, “Cumhuriyet Başsavcısı heyetin değişmesini beklemekteydi. Heyetin değişmesiyle beraber 5 iş günü içinde 18 Ocak’ta böylesi bir karar verdi” diye ekledi.

Sanığın SEGBİS ile katılmasına itiraz

Müşteki avukatlarından Evren İşler de sanıkların SEGBİS ile katılmasına tepki göstererek, “Can Gürkan’ı özlemedik, adil yargılama olsun diye burada istiyoruz” dedi.

İşler, “Yargıtay’ın kararıyla birlikte adil yargılamaya gölge düşmüştür. Siz de olası kasıt kararınızla daha önce de adil yargılamaya gölge düşürmüştünüz. İlk günden bu yana gözümüzün içine baka baka oyun oynandığının farkındayız. Memleketin yargı pratiğinin geldiği yer burası” ifadelerini kullandı.

Soma Davası öncesi basın açıklaması. Fotoğraf: İzmir Öğrenci Kolektifi

‘Adliye adalet talebini karşılamıyor’

Duruşmaya sanık ve avukatlarının katılmamasını baştan bir kurgulama olarak değerlendiren avukat Seçil Ege Değerli, “Biz bugün burada ailelerle baş başa kaldık. Adalet talebini adliyelerde karşılanmazsa elbette ki sokaklara taşıyor. Ancak adalet talebini meydanlarda dile getiren madenci yakını tekmeleniyor veya cumhurbaşkanına hakaretle yargılanıyor. Bu salonlar adaletsizliğin çaresizliğin kabullendirildiği yerler olarak kalıyor. Bu yargılama siyasi olarak bitmiştir.  Size usulü tamamlamak kalıyor” dedi.

Değerli, “Dönemin enerji bakanı TKİ tarafından Soma A.Ş. ye aktarılan 182 milyon TL nerede? Bu yargılamanın neresinde? Asıl patron benim diyen Alp Gürkan bu yargılamanın neresinde? Halkın vicdanında bu davanın hükmü verildi” ifadelerini kullandı.

‘Katilleri üç kuruş daha kazansın diye katledildiler’

Aile avukatlarından Berrin Demir, “Katledilen iki işçiyi tanıyorum. Doğduklarını, büyüdüklerini, evlendiklerini gördüm. Bu topraklarda zeytin, tütün ekilirdi bunları bitirdiler. Sonra da benim bu kardeşlerim yerin yedi kat altına girip çocuklarına hayat kazanmaya çalıştılar. Bu arkadaşlarımız, katilleri üç kuruş daha kazansın diye katledildi” dedi.

Söz alan avukat Sercan Aran ise “Bu salonda adil bir yargılamadan bahsetmek imkansızdır. Bizim sesimiz ne kadar gür çıkarsa çıksın mevcut hukuk sisteminde sesimizi kısmaya çalışıyorlar. Ancak bizler sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bugün olmasa bile elbet bir gün adil bir yargılama olacak” tepkisini gösterdi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.