Soframızdaki karbon izleri

Ecologist.org web sitesinde yayınlanan bir araştırmaya göre  kuzu ve dana eti ve somon gibi çiftlik balıkları mercimek, pirinç, domates gibi sebze ve tahıllara göre çok daha fazla oranda sera gazı salınımına yol açıyor.

Metan gazı üreten geviş getiren evcil hayvanlar arasında koyun ve ineklerin en ön sıralarda olduğu belirtiliyor.

EWG ( Çevresel Çalışma Grubu – Environmental Working Group ) ‘nun yaptığı araştırmada hayvan yemi için kullanılan gübreden, etin işlenmesi ve pişirilmesine kadar her aşamadaki karbon salınımı değerlendirmeye alındı.

Tüketilen her kg kuzu eti için 39 kg CO2 ve eşdeğerde diğer sera gazları tüketildiğini ortaya koyan araştırmaya göre dana eti için tüketilen sera gazı bunun yarısı kadar. Hayvansal besinlerden peynir de 3.lüğü alıyor. Kanada, Norveç ve Şili gibi ülkelerde çiftliklerde üretilen somonlar da balık yemleri üretimi  için kullanılan enerji yüzünden önemli bir sera gazı salınım nedeni.

Ortaya çıkan sera gazının  dana eti için %90, domuz için %69 ve somon için %72 oranı üretim sırasında oluşuyor. Dana eti ve süt ürünleri için hayvanların geviş getirmeleri ve tezekleri yüzünden ortaya çıkan metan gazının yanında hayvan yemi üretimi de önemli bir sera gazı nedeni. Tahıl üretimi için kullanılan gübre, sulama, zirai mücadele ilaçları ve hasat için kullanılan akaryakıt hayvanların sera gazı nedenleri arasında sayılıyor.

Tavuk üretimi esnasında neredeyse hiç metan gazı çıkmıyor, ve aynı oranda et için çok daha az yem gerekiyor. Bununla birlikte hayvan sağlığı gibi konular da tavukçuluğa dikkatle yaklaşmayı zorunlu kılıyor.

Bu araştırmanın Amerika’da yapıldığını belirten uzmanlar benzer sonuçların İngiltere için yapılan bir araştırma ile benzerlik gösterdiğini belirtiyorlar.

Araştırma organik hayvan yetiştiriciliği ile bir karşılaştırma yapmamış, geleneksel hayvancılık yoluyla yeti,şen hayvanların daha fazla gaz çıkarma olasılıklarına rağmen beslenmeleri için yem kullanılmaması bu etkiyi bertaraf edeceği söylenebilir.

Uzmanlar daha az kırmız et ve peynir tüketerek hem sağlıklı bir hayat sürebileceğimizi, hem de iklim değişikliği konusunda olumlu adımlar atacağımızı hatırlatıyorlar.

Yeşi Gazete HaberMerkezi – www.ecologist.org

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çölü yeşillendiren mega proje Mısır’ın gıda sorununu çözebilir mi?

Abdulfettah el-Sisi, Mısır'ın Geleceği projesiyle çölün çiçek açacağını iddia ediyor. Ancak çölün yeşillenmesi, daha fazla ürün veya daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR