Sivriada’yı imara açma planı mahkemece durduruldu

İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Sivriada’yı imara açan proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

13Radikal.com.tr’den İdris Emen’in haberine göre Adalar Belediye başkanı Atilla Aytaç kararla ilgili “Şu anda Yassıada ile ilgili devam eden bir mahkeme var. Umarım Yassıada için de aynı karar verilir’ şeklinde konuştu.

1978 yılında Koruma Kurulu kararı ile doğal SİT alanı, 2009 yılında ise Koruma Kurulu tarafından ikinci 2. derece doğal ve 3. derece arkeolojik SİT olarak belirlenen ve aynı zamanda bütünüyle ‘Askeri Alan’ lejandında gösterilen Sivriada, ilgili  kurum görüşleri de alınarak sismik araştırma amaçlı yapılar dışında yapılaşmaya tamamen kapatıldı.

2013 yılında Sivriada “sit alanı” konumundan İstanbul 5 No’lu Koruma Kurulu tarafından 8 Mart 2013’te çıkarılmıştı. 28 Haziran 2013 tarihinde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan revize 1/5000 ölçekli planda, ‘Askeri Yasak Bölge’ lejanı, ‘Turizm ve Kültürel Tesis Alanı’ olarak değiştirilmişti.

Bu iki revize sonucunda uygulama imar planında ise adada “Fuar, kongre merkezi, konferans salonu, kültürel tesis, dini tesis, açık hava müzesi, amfi tiyatro, sergi salonu, karşılama yapıları, spor salonu, seyir terası, parklar, marina, kafe ve restoran yapılabilir” denilmiş ve Sivriadabir nev-i imara hazır hale getirilmişti.

Tüm bu süreç sonrası Sivriada’nın imara açılmasına tepkili olan ada halkı projenin iptal edilmesi için Adalar Belediyesi’ne başvurdu. Adalar Belediyesi ise İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne başvurarak planın iptal edilmesini istedi.

Projenin planlama ilkelerine aykırı olduğu ve projenin kamu yararına uygun olmadığı kanaatine varan İstanbul 3. İdare Mahkemesi Sivriada’yı imara açan proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Sivriada kurtuldu Yassıada’nın akıbeti şimdilik belirsiz

Marmara Denizi’ndeki tüm adalarla birlikte 1976 yılında korunması gerekli doğal ve tarihi SİT ilan edilen Yassıada, 2011 yılında da 3. derece arkeolojik SİT olarak tescillendi. 27 Nisan 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen ada, Kasım 2012’de SİT’ten çıkarıldı. Nisan 2013’te torba yasa ile kültür ve turizm tesisinin önü açıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı 1/ 5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları ile adaya otel, restoran, konferans ve kongre merkezleri, konaklama tesisleri yapılmasının startı verildi. Adalar Belediyesi Yassıada ile ilgili ayrıca dava açtı. 1960 darbesi sonrası yargılamaların yapıldığı ve aynı zamanda Başbakan Menderes ve arkadaşlarının hapis yattığı yer olarak hafızalara kazınan ve bir dönem müze haline getirilmesi düşünülen Yassıada için son kararı İstanbul 3. İdare Mahkemesi verecek.

(Radikal)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR