İklim KriziManşetYerel

Sivas’taki 4 Eylül Barajı’nda su seviyesi yüzde 4’e düştü

0
Fotoğraf: AA

Sivas‘ın su ihtiyacını karşılayan önemli kaynaklardan biri olan 4 Eylül Barajı‘nda su seviyesinin yüzde 4’e düştüğü açıklandı.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Ülkemiz genelinde özellikle son dönemde İç Anadolu’da yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız maalesef Sivas’ımıza su veremeyecek hale gelmiş durumda” dedi.

Barajdaki su seviyesi güvenlik seviyesinin altında

AA‘da yer alan habere göre, insan kaynaklı ortaya çıkan iklim krizinin neden olduğu kuraklıktan 4 Eylül Barajı da etkilendi. Barajda bulunan su miktarı, son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle güvenlik seviyesinin altına indi.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü ekipleriyle barajda incelemelerde bulundu ve konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Ülkemiz genelinde özellikle son dönemde İç Anadolu’da yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız maalesef Sivas’ımıza su veremeyecek hale gelmiş durumda. Normal şartlarda suyun barajdan verilip Tavra Deresi’nden yer altı kaynaklarıyla takviye edilmesi gerekiyor ancak son 2, 3 yıldır suyu Tavra Deresi’nden veriyorduk ve eksik kalan kısmını da barajdan temin ediyorduk. Şu anda ise barajın ‘güvenlik seviyesi’ dediğimiz en alt kısmındaki suyu kullanmak zorunda kaldık.”

Fotoğraf: AA

Platform kuruldu

Belediye Başkanı Bilgin, iki gündür süren çalışmalarla barajın içine normal şartlarda kullanılmaması gereken seviyede olan suyu kullanmak için platform kurulduğunu da aktardı ve bunun geçici bir süreç olduğunu söyledi.

Bilgin, kentte su sorunu yaşanmaması için 2021 yılının başında Hafik Özen Barajı‘ndan 4 Eylül Barajı’na su nakil projesini yatırım programına aldırdıklarını hatırlattı ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Cumhurbaşkanımıza ve DSİ’ye teşekkür ediyoruz. 2021 yılı içerisinde proje tamamlandı ve inşallah 30 Kasım Salı günü de DSİ Genel Müdürümüz ve Bakanımızla görüşeceğiz. 2022 yılının hemen başlarında ihaleyi yaparak çalışmalara başlamayı ve su nakil işlemini gerçekleştirmeyi arzuluyoruz. Kısa vadede de ekibimizle birlikte değerlendirmelerimiz devam ediyor. Kentimizi susuz bırakmamak ve su kesintilerini asgariye indirmek için gerekli tedbirleri alıyoruz.”

‘Önümüzde ciddi bir sorun var’

Barajdan su alınmasının mümkün görünmediğini kaydeden Sivas Belediye Başkanı, tedbir için çalışmalara devam ettiklerini de belirtti:

Şu ana kadar Sivas’ın günlük 1200 litre/saniye su ihtiyacının 800 litre/saniyesini Tavra Deresi’nden, 350 litre/saniyesini ise buradan karşılıyorduk ama şu andan itibaren barajdan çok su alınacak gibi görünmüyor. Biz her ihtimale karşı tedbir için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hemşehrilerimizden ricam, suyu tasarruflu kullanalım, su limitsiz ve sınırsız değil. Doğal kaynak olduğu için suyu bol zannediyoruz. Önümüzde ciddi bir sorun var. Bu sorunla da sonuçta hep birlikte yüzleşeceğiz. Bunu siyaseten farklı taraflara da çekmemek lazım. Bugün elinizde paranız ve projeniz de olsa bu işi çözmek için belli bir süre gerekiyor.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.