EkolojiManşetTürkiye

Sivas’ta 15 metrelik obruk oluştu

0
Obruk Sivas Zara
Fotoğraf: AA

Sivas‘ın Zara ilçesi kırsalında bir tarlada yaklaşık 15 metre çapında obruk meydana geldi. İlçeye yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Canova köyünde yaşayan vatandaşlar, köydeki bir tarlada obruk oluştuğunu fark etti.

AA’nın haberine göre; çapı yaklaşık 15, derinliği ise 10 metreyi bulan obruğu görünce tedirgin olan köy sakinleri, durumu köy muhtarı Yahya Şahin‘e bildirdi.

Obruğun oluştuğu esnada tarlada çalışanın olmamasının muhtemel bir faciayı önlediğini belirten Şahin, durumu yetkililere bildirdiğini söyledi.

Obruk Sivas Zara

Fotoğraf: AA

Ülkede obruk oluşumunda sayı, son tespitlere göre toplamda iki bin 240’a ulaştı. 2020’de 94 bilinmeyen ve daha önce oluşan yeni obruk tespit edilirken, geçen yıl daha önce oluşan ancak literatürde olmayan 1742 obruk belirlendi. Yapılan son tespitlerle geçmişten günümüze kaydedilen obruk sayısı iki bin 240 oldu.

Obruklara ek olarak yarıklar da kuraklıkla birlikte yer altı su seviyesindeki azalmaya bağlı oluşuyor. Yarıklar da Orta ve Batı Anadolu havzalarının önemli sorunlarından biri haline gelmiş durumda.

Obruk nedir?

Maden Tetkik Aratırma’ya göre; obruklar karstik çöküntü alanları olarak tanımlanıyor. Yeraltı suyu seviyesindeki antropojenik etkiye bağlı hızlı düşüm, kendi içinde karstlaşmaya bağlı dinamik bir süreç yaşayan ve doğal afet olarak tanımlanabilecek obruk gelişimini de dolaylı olarak etkiliyor.

Geçmişte düşük nüfus yoğunluğu, sınırlı tarım ve sanayi alanları gibi nedenlerden dolayı bir tehdit olarak algılanmayan obruklar, günümüzde bu faktörlerin daha geniş alanlara yayılmasına bağlı olarak, canlı yaşamı açısından tehlike yaratabilecek konuma geldi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.