TürkiyeManşet

Sivas Katliamı 27’nci yılında anıldı

0

Sivas Katliamı‘nın 27’nci yılında kentte yapılacak anma etkinlikleri, salgın gerekçesiyle kısıtlandı.

Farklı kentlerden anma için Sivas’a gelen katılımcılar, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas Şubesi önünde, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleriyle bir araya geldi.

Anma etkinlikleri bu yıl katliamda yaşamını yitiren şair ve aynı zamanda doktor olan Behçet Aysan’a adandı. Anmaya katılanlar, üzerinde Aysan’ın da fotosunun yer aldığı beyaz önlük giydi.

Anma etkinliği kapsamında gerçekleştirilecek yürüyüşle ilgili açıklama yapan Sivas Valiliği, koronavirüs nedeniyle Madımak‘ın önünde ancak 100 kişinin toplanabileceğini söylemiş, anmaya katılacak olanların isim listesini istemişti. Valilik ayrıca yürüyüşe izin vermeyeceğini açıklamıştı ancak yürüyüş yasağa rağmen gerçekleşti.

İstanbul’da da anıldı

Öte yandan dün de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeleri, “Sivas için adalet herkes için adalet” sloganıyla Kadıköy Rıhtım’da bir araya gelerek Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı.

“Davamız mahşere kalmayacak, Pir Sultanlar ölmez direniş sürüyor” pankartının açıldığı etkinlikte, “Sivas 93 unutmadık”, “Bizi yakmak kurtuluş mu?”, “Sivas’ın hesabı sorulacak” ve “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız” dövizleri taşındı.

‘Katliamcılar teşvik edildi’

Etkinlikte söz alan Pir Sultan Abdal Derneği Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya, Sivas’ta yaşamını yitiren 33 kişinin devlet güçlerinin gözü önünde karanlık güçler tarafından katledildiğini belirterek, katliamın planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildiğini ifade etti:

Katliamın yaşandığı gün devlet yetkilileri şeriatçı güruhun toplanmasını ve kalabalıklaşmasını saatlerce izledi. Bu barbarlar kan ve intikam sloganlarıyla kan dökmek için harekete geçerlerken hiç kimse onlara müdahale etmedi. Müdahale etmek bir yana teşvik edilip yönlendirildiler. (…)

Açıkça görüldüğü gibi Sivas Madımak Oteli Katliamı egemenlerin bütün unsurlarıyla birlikte organize ettiği ve şeriatçı katil güruhun tetikçiliğiyle hayata geçirdiği planlı bir katliamdı.

Yapılan etkinliğe HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütü ve yurttaş da katıldı.

Ankara’da üç gözaltı

Ankara‘da bugün Alevi ve demokratik kitle örgütleri Tuzluçayır’da yapmak istediği anmaya ise polis müdahale etti.

Tuzluçayır’da bulunan Ana Fatma Cemevi önünde bir araya gelen gruba polis müdahalede bulundu. Valilik kararını gerekçe göstererek izin vermeyen polisler, cemevinin içine girerek üç kişiyi gözaltına aldı.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yakılarak öldürülmüştü.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.