EkolojiManşetYerel

Sit alanı İzmir Dikili yapılaşma ve maden faaliyetine açılıyor

0
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir’in Dikili ilçesinde doğal güzelliğiyle ünlü Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl‘ün ikinci derece sit niteliğini değiştirdi.  Böylece hem yapılaşmanın hem de maden ve taş ocaklarının önü açıldı.

Bölgenin tamamına yakınında asırlık zeytin ağaçları ve endemik bitki türleri yer alıyor, ayrıca başta flamingolar olmak üzere çok sayıda deniz kuşunun üreme, birçok göçmen kuşun da konaklama alanı.

Kıyıların sırtlarında ise volkanik Karadağ yer alıyor. Krater gölü Karagöl de aynı bölgede. Ayrıca, antik dönem ve Helenistik dönem kalıntıları barındıran bölgenin bir bölümü arkeolojik sit alanı kapsamında.

Çevre Bakanlığı’nın kararı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün söz konusu bu bölgedeki doğal sit alanlarına ilişkin değişiklikle, birinci derece sit alanları haritalandırmaya alınmadı, ancakikinci derece sit niteliğinde olan yerlerin kapsamı genişletildi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararlar askıya çıkarılırken, bir aylık itiraz süreci başladı.

 

Sözcü’den Gökmen Ulu’ya konuşan Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) Sözcüsü Doğu Işık, bölgenin yapılaşmaya ve madenlere açılması kararını “dehşet verici” olarak niteledi. Avukat Işık şunları söyledi:

“Bademli Mahallesi’nde Killik Koyu, Deçemko Koyu, Zindancık Koyu, Pisa Koyu, Kalem Adası‘nın büyük kısmı, Bademli liman alanı ve Hayıtlı Koyu‘ndan Denizköy Mahallesi‘ne ve Karagöl’e kadar büyük bir alan ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiş durumda. Bu alanlarla  ilgili olarak şu anda mevzuatımızda halen yürürlükte olan “109 sayılı Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı” mevcut. Bu ilke kararına göre; söz ettiğimiz bölgelerde madencilik faaliyetleri yapılabilecek, turizm tesisleri kurulabilecek. Bademli’den Denizköy’e kadar tescil edilen bölgede madencilik faaliyetinin yapılması o bölgenin sonu demektir.

“Buna karşı önlem olarak ya tekrar sit statüsü değişikliği yapılmalı ya da ilke kararında madencilik faaliyetlerini engelleyen değişiklikler getirilmelidir” diye belirten Işık, EGEÇEP olarak bölgenin talan edilmesini önlemek ve söz konusu değişiklikleri iptal ettirmek için hukuk mücadelesi başlatacaklarını söyledi. Başta Şehir Plancıları Odası olmak üzere, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun da karara itiraz etmek amacıyla inceleme başlattığı öğrenildi.

‘Ne toplum ne de doğa yararına’

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de bölgenin yapılaşma ve madenciliğe açılmasına tepki gösterdi: “Gerçekleştirilen koruma statüsü değişikliklerinin özellikle yerleşim alanı çeperlerinde ve turizm alanı sınırları içinde yer alan bölgelerdeki doğal sit alanlarında yapılmış olması ayrıca düşündürücü bir durumdur. Düzenlemeyi yapan bakanlığın bir pafta dışında herhangi bir veri paylaşmaması bu alanların kaybedilmesine yol açacaktır. Toplum ve doğa yararına aykırı düzenlemelere karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.