ManşetSağlık

Şişli’de her Salı Kadın ve LGBTİ Dostu ücretsiz jinekoloji hizmeti

0

Şişli Belediyesi Kurtuluş Semt Polikliniğinde her salı saat 19.00-21:00 arasında kadın ve LGBTİ dostu ücretsiz jinekolojik muayene hizmeti veriliyor.

Bianet’den Çiçek Tahaoğlu’nun haberine göre  Poliklinikde, jinekolog size “evli misiniz” gibi tuhaf sorular sormuyor, trans kadınlar kontrollerini yaptırıp tavsiye alabiliyor, mülteci kadınlar kimlik gösterme stresi yaşamıyor.

Kadın ve LGBTİ dostu jinekolojik hizmetden kasıt ise şu.

Doktorunuz size “evli misiniz” gibi onu ilgilendirmeyen sorular sormuyor, “aktif cinsel hayatınız var mı” diye sorarak sadece gerekli bilgileri ediniyor.

Trans kadınlar cinsiyet geçiş ameliyatlarının ardından gerekli kontrolleri ayrımcılığa uğrama kaygısı olmadan gerçekleştirebiliyor veya hormon testlerini yaptırıp tavsiye alabiliyorlar.

Mülteci kadınlar, endişelenmeden, kimlik veya benzeri belgeleri gösterme zorunluluğu olmaksızın muayene olabiliyorlar.

Poliklinikte smear testi (rahim ağzı kanser taraması) gibi testler ve tüm jinekolojik hizmetler de anonim ve ücretsiz bir şekilde veriliyor.

Hizmetten yararlanmak için Şişli’de oturmak gerekmiyor ve randevusuz gidilebiliyor.

Şişli Belediyesi Eşitlik Birimi çalışanı Elif Avcı, bu hizmetin her ilçeden, trans, na-trans, mülteci tüm kadınlara açık olduğunu belirtiyor.

Avcı, özellikle mültecilerin doktora gitmekten çekindiğini vurguluyor, birçok kadının ve transın da deneyimledikleri jinekolojik şiddet nedeniyle doktora gitmek istemediğini anlatıyor.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.