Ekolojik YaşamManşet

Şişli %100 Ekolojik Pazar 6 yaşında

0

Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı ve Buğday Derneği’nin ekolojik pazarlar projesinin ilk örneği olan Şişli %100 Ekolojik Pazar, bu ay altıncı yaşını dolduruyor. Şişli %100 Ekolojik Pazar’ın doğum günü, 16 Haziran Cumartesi günü saat 11.00’den itibaren Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de katılımıyla çeşitli performans ve etkinliklerle kutlanacak.

Şişli %100 Ekolojik Pazar, Buğday Derneği’nin ekolojik sertifikalı ürünlerin sağlıklı ve güvenilir bir model ile tüketiciye kısa yoldan ve uygun koşullarda ulaşmasına olanak sağlayan ekolojik pazar projelerinin ilk halkasını oluşturdu. Türkiye’de ekolojik ürünlerin ve pazarların yaygınlaşmasına ön ayak olan Şişli’den sonra yine Buğday Derneği öncülüğünde Kartal, Bakırköy, Beylikdüzü ve Samsun’da da ekolojik pazarlar açıldı. Böylece ekolojik ürünler daha çok tanınır, bilinir ve ulaşılabilir hale geldi. Ayrıca diğer ekolojik pazarları, pazara gelemeyenlere hizmet sunan internet satış projelerini ve dükkânları besleyerek zincirleme olarak çok daha fazla insanın ekolojik ürünlere ulaşmasını sağladı.

Şişli Ekolojik Pazar’dan bir kaç istatistik

  • 2006 Haziran’ında 48 tezgâhta 25 üreticiyle başlayan Şişli %100 Ekolojik Pazar, altı yıl sonra 260 tezgâhta 70 üreticiyle devam ediyor.
  • Sadece Şişli %100 Ekolojik Pazarda yılda yaklaşık 600 ton ekolojik ürün satılıyor.
  • Pazarın yaklaşık 1500 müdavimi var.
  • %100 Ekolojik Pazarlar, ekolojik ürün alışverişinin yanı sıra ekolojik yaşamın farklı alanlarında çeşitli etkinliklere katılım olanağı da sağlıyor. Pazarın müdavimleri, sabahın erken saatlerinden itibaren hem alışveriş ediyor hem de pazarda gerçekleşen etkinliklere, söyleşilere katılıyorlar.

    Türkiye organik et, süt ürünleri, muz, yerli kozmetik ürünler, yerli tekstil, çeşitli gurme ürünler, ithal kozmetikler, içkiler, çikolatalar, bisküviler ve temizlik malzemeleri ile Şişli %100 Ekolojik Pazar sayesinde tanıştı. Şişli pazarında ekolojik malzemelerle yapılmış kahvaltı ve brunch keyfi yapmak da mümkün.

    Pazarın altıncı kuruluş yıldönümünde, 2011 yılının Mart ayında aramızdan ayrılan Buğday Derneği’nin ve %100 Ekolojik Pazarların kurucusu  Victor Ananias da anılacak. %100 Ekolojik Pazarların yaygınlaşması yolunda çaba gösteren Ananias, ekolojik ürün pazarının sağlıklı gelişebilmesi amacıyla, giderek artan ekolojik pazarlarda oluşturulacak standartlar için, sektörün tüm ilgili taraflarına işbirliği çağrısında bulunmuştu. Buğday Derneği’nin danışmanlığı ve denetiminde, yerel yönetimlerin işbirliğiyle kurulan Şişli, Kartal, Beylikdüzü ve Bakırköy’deki %100 Ekolojik Pazarlarda sağlıklı ve güvenli alışveriş için Buğday Derneği’nce belirlenen standartlar uygulanıyor.

    Şişli %100 Ekolojik Pazar 6. Yıl Kutlama Programı:

    11:00 Açılış Konuşmaları

    11:00 %100 Ekolojik Pazarda Hazine Avı Oyunu

    11:30 Şehnaz Sam Mini Konseri

    12:00 Taner Öngür Trio-Müselles Konseri

    12:00 Bez çanta Atölyesi

    12:30 Küllü Su Atölyesi

    10:00 – 15:00 Çocuklara Yönelik Etkinlikler ( Gel Oyna T-İstasyonu, Davulumdan Masallar, Atık Materyallerle Heykelcikler )

     

     

    You may also like

    Comments

    Comments are closed.