Sırrı Süreyya Önder, tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Hapishanesi’nden tahliye edildi.
Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararı verdiği, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Sırrı Süreyya Önder tahliye edildi. Önder, 2013’te Kazlıçeşme’de düzenlenen Newroz etkinliğindeki konuşmasıda “terör örgütü propagandası yapmak” suçunu işlediği gerekçesiyle 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Önder, 6 Aralık 2018’de tutuklanarak Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne konulmuştu.
Anayasa Mahkemesi, 3 Ekim’de Sırrı Süreyya Önder’in ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Yüksek Mahkeme, kararını Önder’e ceza veren 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 26. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün Önder’in tahliye edilmesi için infaz savcılığına yazı gönderdi.
Önder, işlemlerinin tamamlanmasının ardından tahliye edildi. Sırrı Süreyya Önder’i kalabalık bir grup cezaevinin önünde karşıladı.
Açıklama yapmaya hazırlandığı sırada bir gazetecinin “Arkanız çöp oldu” diye uyarmasının ardından Önder, “Bir şey olmaz yav, çöp gibi yerden çıktım” dedi. Sırrı Süreyya Önder şunları söyledi:
‘Bir yanımız hep içeride’
“İçerideki arkadaşlarımızın da hepinize çok selamları var. Normalde insanın böyle zamanlarda sevinmesi lazım fakat bir yanımız hep içeride. Ne zaman ülke topyekun demokratikleşme, barış yolunda adım atarsa sevincimizi o zaman yaşayabiliriz. AYM’nin kararı oy birliğiyle almasını çok değerli buluyorum, umarım bu diğer yargılamalar için de ön açıcı olur. Sözümüzü söylemişiz, her zaman da söyledik. Hiçbir şey bunu söylemekten alıkoyamaz, çünkü inandığımızı söyledik. 10 aydır tek başıma olduğum için konuşma melekelerim de biraz zayıflamış. Hepinize teşekkür ediyorum, ayağınıza sağlık.”
Önder’in serbest kalmasının ardından Twitter’dan açıklama yapan HDP, “Barış, demokrasi ve özgürlüğün bedelini ikirciksiz ve umutla kucaklayan sevgili Sırrı Süreyya Önder, hoş geldin, sefalar getirdin. Seçilmişlerimiz başta olmak üzere siyasi tutsakların tümü özgürleşene kadar durmayacağız” dedi
Anayasa Mahkemesi, hak ihlali kararında, Önder’in o tarihte devam eden çözüm sürecinin önemli aktörlerinden olduğuna dikkati çekerek, konuşmasının da hangi dil ve üslubu kullanırsa kullansın, sürecin başarılı şekilde yürütülmesi ve sonra erdirilmesi talebini amaçladığını vurgulamıştı.