LGBTİ+Manşet

Sırbistan’ın eşcinsel Başbakanı Onur Yürüyüşü’ndeydi: “Sırbistan farklılıklara saygı duyar”

0

Sırbistan’ın eşcinsel Başbakanı Ana Brnabic, Belgrad’daki eşcinsel onur yürüyüşüne katılarak Balkan ülkelerinde bunu yapan ilk başbakan oldu. Bu yıl başbakanlık koltuğuna oturan Brnabic, Sırbistan’ın ilk kadın ve ilk eşcinsel başbakanı olmuştu.

Eski Yugoslav ülkesinde onur yürüyüşleri her zaman sorunsuz geçmiyordu. Başkent Belgrad’da 7 yıl önce düzenlenen yürüyüşe eşcinsel karşıtı bir grubun saldırması nedeniyle çoğu polis 100’den fazla kişi yaralanmıştı. O tarihten itibaren 5 yıl boyunca onur yürüyüşü düzenlenmesine izin verilmemişti. 2014’te tekrardan başlayan yürüyüşleri özel kuvvetler ve zırhlı araçlar korumuştu.

Ortodoks Kilisesi yürüyüşü kınadı

Öte yandan Ortodoks Kilisesi yürüyüşü kınadı. Bazı sivil toplum örgütleri de son yıllarda yürüyüşe katılan bazı kişilerin işlerini kaybettiğini bildirdi. Bu yıl göreve başlamasının ardından cinsel yöneliminin gündeme gelen Brnabic, tartışmalara “Bu neden önemli ki?” diye tepki göstermişti.

Yürüyüşün ardından muhabirlerin sorularını yanıtlayan Brnabic, “Sırbistan farklılıklara saygı duyar. Bugün benim vermek istediğim mesaj budur. Sırp hükümeti tüm vatandaşları için buradadır ve tüm vatandaşlarının haklarını koruyacaktır” dedi.

 

(BBC Türkçe)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.