TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Sinovac aşısının Türkiye’deki Faz 3 çalışmaları tamamlandı

0
Çin menşeili koronavirüs aşısı CoronaVac’ın Türkiye‘de devam eden Faz-3 çalışması tamamlandı.  Çalışmaya gönüllü katılanlara gerçek aşı olup olmadığına yönelik bilgilendirme mesajı gitti.

Bilgilendirme mesajında gönüllülerin bir yıl süreyle takip edileceği bildirildi. Gerçek aşı olmayanlar ise deneye katılma sırasına göre gerçek aşı olmak için çağrılacak.

Faz-3 çalışmaları sonucunda aşının sağladığı koruyuculuk oranı ise henüz bilinmiyor.

Ne kadar koruyor? 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Aralık’ta çalışmalar devam ederken yaptığı açıklamada aşının koruyuculuğunun yüzde 91.25 oranında olduğunu belirterek şunları söylemişti: “Bu erken dönem ve giderek artacak. Çünkü normalde 40 enfekte olan kişi olduğunda açıklamayı düşündüğümüz bir durumdu. Şu an 29 kişi söz konusu, o nedenle 40 kişi enfekte olduğu döneme kadar bu çalışma devam ediyor olacak. Ve giderek bu oranın daha da yukarı doğru çıkacağını söyleyebiliriz.”

Aşının Brezilya‘daki denemelerde elde ettiği sonuçlara ilişkin yapılan ilk açıklamada, yüzde 78 koruma sağlandığını açıklansa da ikinci bir açıklamayla  aşının ‘genel koruma oranı’nın yüzde 50.38 olduğu duyurulmuştu.

Faz-3 çalışmalarını sürdüren bir diğer ülke olan Endonezya‘da ise ileri aşama denemelerinin ara sonuçlarına göre etkinlik oranının yüzde 65. 3 olduğunu açıklamıştı.

Aşılananlar 1 milyon 400 bine yaklaştı

Sağlık Bakanlığı,  CoronaVac’ın yaygın uygulamasına 14 Ocak’ta başlamıştı. İlk  olarak sağlık çalışanlarına, huzurevleri ve bakımevlerindekilere, sırasıyla 90, 85 ve 80 yaş üzerindekilere, eczane çalışanlarına aşı yapıldı.

Bakanlığın internet sitesinde, Türkiye’de kaç kişiye aşı yapıldığı görülebiliyor. Bu sayı şu sıralarda 1 milyon 400 bine yaklaştı.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.