ManşetEnerji

Sinop nükleer santral projesi BAE’ne önerilmiş

0

Maliyet artışı nedeniyle yapımı duran Sinop’taki nükleer santral projesinin, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) teklif edildiği öne sürüldü.

Japonya ve Türkiye 2013 yılında Sinop’ta dört nükleer reaktör kurmak için anlaşma sağlamış ve inşaatın 2017’de başlaması, ilk reaktörün de 2023’te faaliyete geçmesi planlanmıştı. Ancak proje maliyet artışı nedeniyle 2019 yılında durduruldu. 2020’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, projenin başka bir tedarikçiyle tekrar başlayabileceğini duyurdu.

Sözcü’den Çiğdem Toker’in yazısında aktardığı kulis bilgisine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BAE gezisinde konu gündeme geldi.

Buna göre Erdoğan, Dubai’deki temaslarında BAE yetkililere Sinop’taki santral projesine talip olmalarını önerdi. Ancak Dubai’deki yetkililerin Ege’deki deniz (off-shore) rüzgar santrali projesinin kendileri için daha cazip olabileceğini ifade ettiği belirtildi.

Rusya’ya da teklif götürülmüştü

Yeşil Gazete Nükleer editörü ve Nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan, sosyal medya hesabından, daha önce Sinop nükleer santrali için Rusya‘ya da teklif götürüldüğünü hatırlatarak, “Nükleerde dışa bağımlılığın ülkeye yöneltilmiş bir silah olduğu” uyarısında bulundu:

“Sinop NGS için şimdi de BAE ile görüşülüyor. Rusya’ya yapılan tekliften vaz mı geçildi? Ukrayna’da NATO güçleriyle Rusya’ya karşı dururken, Akkuyu NGS’nin bir Rus nükleer santrali olduğu unutulmasın. Nükleerde dışa bağımlılık ülkenin kendisine yöneltilmiş bir silahtır.”

İlişkiler yeniden düzeliyor

Türkiye ile BAE’nin ilişkileri yıllardır bölgesel sorunlar, Suriye ve Müslüman Kardeşler bağlantıları nedeniyle bozuk. Ancak son dönemde Türkiye ekonomik bağlarını güçlendirmek ve gerilimi azaltmak amacıyla girişimlerde bulunuyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BAE’nin fiili lideri veliaht prens Muhammed bin Zayed el Nahyan, istihbarat ve hükümet yetkililerinin temaslarının ardından geçen ağustosta telefonda görüşerek yakınlaşmayı hızlandırmış; BAE’nin en büyük fon ve şirketleri Türkiye’de yatırım atağına hazırlanmaya başlamıştı.

Son olarak Erdoğan’ın geçen haftaki BAE ziyareti esnasında, Prens’le görüşmesinin ardından 13 anlaşma imzalandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.