Kültür-SanatManşet

Sınır Tanımayan Gazeteciler’den gazetecileri ve gazeteciliği anlatan “The Post” ekibine destek

0

ABD’de vizyona giren ve Fransa’da “Pentagon Belgeleri” adı altında vizyona girmeye hazırlanan The Post filmi, kaliteli gazetecilik konusunu işlemesi nedeniyle dikkat çekiyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler de (RSF – Reporters sans frontières) bu duruma kayıtsız kalmadı ve hem film ekibi hem de oyunculara bir teşekkür mesajı yayınladı.

1971 yılında geçen film, Washington Post isimli gazetenin, 1971 Vietnam Savaşı hakkındaki Pentagon Belgeleri’nin başarılı bir şekilde halka duyurulmasını konu alıyor.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire ve RSF ABD Yönetim Kurulu Başkanı Peter Price, filmin yönetmeni Steven Spielberg ve oyuncuları Meryl Streep ve Tom Hanks’le Paris’te bir araya geldi. ABD Ulusal Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi (NATAS) Eski Başkanı Price, The Post ekibine RSF Emmy Ödülü’nü sunarken şöyle konuştu:

“Steven Spielberg gibi bir yönetmen ve Meryl Streep ve Tom Hanks gibi aktris ve aktörler, özellikle ABD Başkanı olmak üzere medyanın özgürlüğünün tehdit edildiği bir ortamda, kaliteli gazetecilik için çok büyük destek verdiler. Sanatçılar, aynı zamanda tanıtım röportajlarında da güçlü demokrasiye olan bağlılıklarını gösterdiler. RSF’deki herkes, devlet yönetimlerini sorguladıkları için benzeri görülmemiş bir şiddetle saldırıya uğrayan gazeteciler adına Steven Spielberg, Meryl Streep ve Tom Hanks’e destekleri için teşekkür ediyor.”

Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından geçtiğimiz yıl Nisan ayında yayınlanan 2017 Dünya basın özgürlüğü raporunda Türkiye 180 ülke arasında 155’inci sırada yer alıyor. Türkiye’nin profesyonel gazeteciler için “dünyanın en büyük hapishanesi” olarak nitelendirildiği raporda “Hükümeti eleştirmek, ‘şüpheli’ sayılan bir medya kuruluşu için çalışmak, hassas bazı kaynaklarla iletişim kurmak ya da şifreli bir mesajlaşma uygulamasını kullanmak bile terör suçlamasıyla gazetecilerin hapse atılmasına neden oluyor” ifadeleri yer alıyor.

RSF’nin 2017 verilerine göre, dünya çapında hapiste tutulan gazetecilerin toplam sayısı 326. Tutuklanan gazeteciler konusunda Türkiye ilk beş ülkede yer alıyor. Raporda Çin 52, Türkiye 43, Suriye 24, İran 23 ve Vietnam 19 gazeteciyle en çok gazetecinin hapsedildiği ülkeler.

 

 

(Birgün, BBC)

You may also like

Comments

Comments are closed.